Кой не застраховка военната техника за милиарди?

Същите, които винят горките баби по наводнените села, че не са си застраховали къщите, са „пропуснали” да застраховат не само падналия в петък в Черно море хеликоптер за 50 000 000 лв. (по оценка на министър-председателя Бойко Борисов), но и цялата ни военна техника. Затова „загубихме не само човешки живот, но 50 милиона”, както се изрази премиерът, който не би следвало да бъде учуден, след като управлява през 7 от последните 8 години държавата.
Не е вярно, че военната техника не се застрахова – достатъчно е да споменем, че още навремето е учредено армейско застрахователно дружество. В мирно време се застрахова всякакво движимо и недвижимо имущество. Във военно е друга работа, но ние – доколкото ни е известно – не сме във война.

Популярни са масираните хайки на полицаи, които дебнат кой е сключил, а кой не застраховка Гражданска отговорност и Автокаско, ала не е ясно кой ще подгони за престъпна небрежност онези, които са допуснали военна техника за милиарди да не бъде обезпечена. И най-вече кого ще подгони. Защото отговорността никога не е колективна. Тя е лична. Особено, когато струва човешки живот + 50 000 000 лв. (близо половината бюджет за култура на нацията за цяла година).
Още повече, ние непрекъснато купуваме, а както говорят висшите ни държавници – президентът, премиерът и военният министър, тепърва ще започнем в пъти повече да харчим за самолети, танкове и друго въоръжение. Даже миналата седмица – дни преди инцидента с падналия хеликоптер, министър-председателят извади обратно от речника от времената на Студената война израза „надпревара във въоръжаването”, който беше любим на другаря Леонид Брежнев (починал преди 35 години).
Бойко Борисов нарече „скъпи играчки и хобита” българската авиация – първата военна авиация в Европа, но не каза ще бъдат ли отделени от държавата повече пари за гориво, с което пилотите да могат да летят достатъчно на брой часове и така да се гарантира както животът им, така и целостта и изправността на техниката, които явно държавата няма и намерение да застрахова.

http://19min.bg

loading...