Кой отвлече Адриан? Държавата, разбира се. Убийците са между нас – те са политици и почтени бизнесмени

Полицията започвала „заградителни мероприятия“ след пускането на Адриан. Претърсвали коли и къщи в района.

Това, разбира се, звучи като подигравка. 

В България полиция няма. Хората са оставени да се оправят и борят сами.

Дълго може да се разсъждава защо се стигна дотук, но едва ли е моментът. Сега преобладават бодряшко-оптимистичните репортажи по телевизиите: имало „хепиенд“, момчето било живо здраво, това е най-важното.

Не е. Момчето е живо и здраво, защото е платен многомилионен откуп от бащата. Момчето е живо и здраво, въпреки тоталната неадекватност и безпомощност на властите. Момчето е живо и здраво, но посланието от цялата история е следното: отвличайте си на воля, полицията не може (или не иска!) да ви хване, богатите ще се изръсят с едни пари и ще ви направят богати, защото после пътят на парите няма да бъде проследен и ще си ги харчите на воля…

Особено ако отчетете процент на когото трябва в службите, министерството, прокуратурата, съда. 

Както се случи с „Наглите“. 

Безсмислено е да искаме оставки на министър, главен секретар, директори. Полза никаква. Ще дойдат още по-бутафорни типове. Проблемът е в системата, а още по-проблемно е за хората с възможности, които едва ли има смисъл да живеят тук – където са постоянни мишени.

В България няма нито едно разкрито поръчково убийство или престъпление за последните 27 години. В същото време почти при всяко от тези поръчкови убийства са ясни и извършителите, и поръчителят. Обществено ясни, имам предвид. 

Само на полицията не й е ясно.

Не й е ясно по три причини. Първо, некадърност и демотивация. Второ – активно съучастие в престъпленията. Трето, най-важното: босовете се откупват от държавата, сключват сделка, финансират политически партии, симулират сътрудничество с тайните служби, делкат печалба от наркотици, контрабанда с цигари и алкохол, рекет.

През целия злополучен преход държавата осъществява криминален геноцид срещу собствения си народ.

Всеки знае кой уби Илия Павлов. Всеки знае кой разстреля Емил Кюлев, Димата Руснака, Поли Пантев, Тони Клюна, Доктора. Всеки знае кой и защо поръча писателя на мутрите Георги Стоев – главните герои от книгите му, разбира се. А те си имат имена. Човекът сам си казваше преди да го гръмнат – ако нещо се случи с мен, този и този ще са виновните…

Някой да разследва? Да арестуваха или осъдиха някого?

Убийците се разхождат сред нас, легимирани като почтени бизнесмени с бели якички. Или политици. Дават интервюта, проповядват морал, притежават футболни клубове, медии, банки и застрахователни компании, правят се на дарители и спомоществователи на благородни каузи. 

Държавата всъщност са те. Държавата убива, държавата отвлича. И докато е така, близките на Адриан няма да дочакат справедливост.

Автор: Недялко Недялков

Кой отвлече Адриан? Държавата, разбира се. Убийците са между нас - те са политици и почтени бизнесмени

http://pik.bg

loading...