Кой покани Елеонора Митрофанова на честването на Съединението в Пловдив?

Така и не става ясно дали президентът е бил наясно

Присъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова на честванията на Съединението разгневиха СДС и те пуснаха доста остро писмо.

Най-парадоксалното в случая обаче е, че поканата за участието на Митрофанова идва от ГЕРБ.

От СДС не споменават, че поканата към посланик Митрофанова е дошла от общинската администрация в Пловдив, оглавявана от кмета Здравко Димитров, представител на коалиционния им партньор ГЕРБ.

Според общинския пресцентър подобни покани се изпращат ежегодно до „целия дипломатически корпус“. Този път са се отзовали близо 15 посланици, а американският посланик Херо Мустафа е присъствала на други събития по повод празника по-рано през деня, съобщи снощи Свободна Европа.

От президентството до момента не са потвърдили дали поканата към Митрофанова е била съгласувана с администрацията на държавния глава и дали Румен Радев е знаел предварително за нея.

В официална позиция до медиите от СДС отбелязват, че са скандализирани от присъствието на руския посланик на тържествата по повод Съединението в Пловдив, те питат дали е редно посланик на страна – агресор, която избива невинни хора и се опитва да блокира нормалния живот в Европа чрез газов рекет, да стои зад българския президент?!

Те посочват още, че присъствието на руския посланик е знак. Той показва, че въпреки изгонването през последните години на немалко руски дипломати и заплахите за закриването на посолството им у нас, няма да отстъпят по никакъв начин и ще продължат опитите си за завръщане на България под крилото на Кремъл. Присъствието на Митрофанова е странно, предвид ролята на Русия и нейната яростна съпротива срещу българското Съединение.
Източник: standartnews.com