Кой скрои шапката на падишаха?

Някой скрои шапката на бившия премиер Борисов. Бутна го от власт и той вече не е Падишах, всемогъщ самодържец, от когото зависят съдбините на държавата, не е Бащицата, който раздава парите, той вече е просто гражданина Борисов. Никак не му е весело. Той обвини „олигарсите” (не каза кои), че са организирало протестите срещу него, каза че на власт били дошли „старите комунисти”, значи може те да са му скроили шапката.

Истината обаче е, че незнайни сили му крояха шапката от много години. Всячески се опитваха да го компрометират пред обществеността, като най- мръсният трик, който прилагаха е да го записват, а после да пускат записите в медийното пространство.

Него го записваха навсякъде- в резиденцията му в Бояна, в кабинета му или по улиците, когато се обажда на някого по телефона, че дори и в тоалетната му в къщата му в Банкя. Записваха гласа му, а понякога го записваха и тялом, как спинка полугол.

Не минали и две години от качването му на премиерския престол, през 2011г. излезе запис направен със специални разузнавателни средства – СРС, на негов разговор с шефа на митниците Ваньо Танов. От записа на разговора на премиера с Танов се вижда, че Падишахът му нарежда да спре митническа проверка на пивоварна „Леденика“, която по това по това време работи без лиценз, отнет заради многобройни акцизни и данъчни нарушения, като му казва: „Хайде прибирай ги оттам (б. р. – митничарите), нали поехме ангажимент да не… Ако трябва, обади му се ей-сега (б. р. – на Мишо Бирата) и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент…. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам“.

Борисов заявява, че записите били манипулирани, скалъпени от различни разговори. Независима експертиза в елитна френска лаборатория обаче показа точно обратното.

Становището на прокуратурата? Записите били копие, което поставя под въпрос автентичността им, не е и ясно кой ги е изнесъл в публичното пространство и делото бива прекратено.

През април 2013г. излезе нов скандален запис направен със СРС-та- за среща на Борисов в неговата къща в Банкя с градския прокурор на София Николай Кокинов. На срещата присъства и министъра на земеделието Мирослав Найденов, срещу когото имало по някакво дело три обвинения. Кокинов се оплаква по някакъв повод от Главния прокурор Цацаров и казва на Борисов „Не ми се подсмихвай, ти си го избра“, а на тръгване предава на Падишаха резултати от прокурорски проверки преди да са публикувани. На срещата се обсъжда и как да бъде решен проблема на Найденов,

Записът е направен със СРС-та, но как и кой го е направил? Неизвестният изпращач на файла до медиите се представил за настоящ служител на Специализираната дирекция „Оперативни технически операции“ (СДОТО), който при „тренировъчна мисия“ по нареждане на Цветан Цветанов е извършил подслушването. Но на 5 април. Бойко Борисов заяви, че Цветан Цветанов се е заклел в децата си, че не го е подслушвал. А на 29 април на въпрос на журналистка кой го е записвал, се възмути, че го записвали как пикае и заяви, че иска да разбере кой идва в дома му да записва малките и големите му нужди и запита присъстващите : „вие сутринта пикахте ли?“. Заяви в МВР има паралелна структура, която „действа, работи, записва, манипулира, компилира“.

Главният прокурор Цацаров образува проверка за автентичността на записите, прокуратурата установи, че записите не са резултат от законно подслушване и проверките бяха прекратени. Съдържанието на записа за да установи има ли опит за търговия с влияние изобщо не беше разследвано.

През октомври и декември 2015г. върху главата на Падишаха се струпаха нови ядове. Сайта „Биволь“ публикува в края на октомври записи, този път не беше записан лично той, конспираторите, които му кроят шапката се опитаха да го компрометират косвено, като са записали разговор между бившият председател на СГС Владимира Янева и бившият съдия от Търговското отделение Румяна Ченалова, от които става ясно за влияние упражнявано върху ВСС от Главния прокурор Цацаров и от страна на премиера, чрез него. По това време Янева е въвлечена в скандал за незаконно разрешаване на СРС-та и тя се оплаква на Ченалова, че Бойко наредил на Сотир Цацаров да я „опраска“ и тя се чуди как да се спаси. От нов запис от 7 декември става ясно, че се обърнала за помощ към Александър Сталийски, бизнесмен и приятел на премиера. А Сталийски и казал: „Той иска да се види с тебе и да се разбере с тебе, така, че аз не мога да посреднича, съжалявам! Мога, след като ти си говорила с него, да го ръчкам после и да говоря..”. Тук Ченалова я посъветвала: “Ами ти защо не отидеш и да си говориш с него?”. На което Янева отговаря: “Ами защото не искам”.

Защо Янева не иска да се види с Падишаха може да се предполага от записаният разговор между нея, Ченалова и и адвокат Момчил Мондешки. Янева казва, че ако е искала да преспи с Борисов, за да си реши проблема, е можела да го направи преди 5 години. „Ся за к’во трябва да отида да влизам в някаква ситуация, в която да се чудя ни напред, ни назад, да стане още по-лошо….Ти к’ъв мислиш ще ми бъде разговора с него?- казва тя. Явно се съмнява, че Падишахът иска да я изчука, без да е гаранция, че ще и реши проблема. Тя има определено мнение за Борисов като женкар. В записите казва на едно място: „Факт е, че към определени жени има и положително отношение… Не му е било само „като за едното чукане“ – уточнява тя. Отношението се изразявало чрез постове, скъпи подаръци и дискретност. Към други жени обаче нямал такова специално отношение, а ги възприемал единствено като сексуален трофей, и Янева вероятно подозира да не попадне в тази категория. „За сметка на това за Мая бяха разбрали половин София, което е страшно неприятно да ти кажа“ – казва Янева. „Ужасно. Сега има една, на която ѝ купи къща в Барселона за 1.5 млн. евро“.

Що се отнася до премиера, той заяви , че не желае да коментира какво са си говорили помежду си „две каки“. Прокуратурата започна разследване на аферата „Янева гейт“ и разпита двете съдийки. Янева го подплаши, набързо се отрече от казаното, аудиозаписите били „манипулирани“, което не я спаси от дисциплинарно наказание. През януари 2016г. прокуратурата също заяви, че записите били „манипулирани“. Ирландската лаборатория „Акустек“обаче, на която „Биволь“ възлага да направи експертиза, излиза със становище, че записите не са манипулирани. Ченалова също потвърди истинността на записа. После делото беше възобновено, но през март 2017г. Специализираното звено „Антикорупция“ прекрати разследването, записите били „незаконни“. Не бил известен и кой е извършителят на записите.

От аферата „Яневагейт“ обаче изскочиха някои неприятни неща за премиера Борисов. Роди се аферата „Барселонагейт“, с разнищването на която се зае Елена Йончева. Тя изнесе информация за лица свързани с Падишаха , които са финансирали Борислава Йовчева, „Мис Бикини”за закупуването на къща- имение в Барселона за нея и детето и, за което се заговори, че може да е от Падишаха. Силно раздразнен, Борисов неколкократно заяви, че нямал къща в Барцелона.

Неуловимите и неоткриваеми конспиратори, които крояха шапката на Падишаха не го оставиха на мира. На 12 юни 2020г. в „You Tube“ беше качен запис на негов телефонен разговор изпълнен с изречени от от него цинизми. За председателката на Народното събрание от ГЕРБ Цвета Караянчева той говори с пренебрежение и я нарича който той казва: „Просто Цвета да каже „проста кърджалийска пут.а“ и се хвали как уж е прост, пък е „нае.ал с двеста тези чужденци премиери“.

Записът е скандален. Падишахът по стар маниер първоначално отрече гласът на записа да е неговия, това било имитация от друг човек. “ Личи cи, чe тoвa нe e мoят глac“ каза той, докато на всеки изслушал записите е ясно, че това е точно неговия глас. По-късно беше принуден да признае, че гласът е негов, но думите му били монтирани от различни негови записани изявления. Но за негова беда, според експертиза възложена от сайта Биволь на aмeрикaнcкaтa лaбoрaтoрия Primеаu Fоrеnsiс изтеклият прeз юни зaпиc c глac приличaщ нa тoзи нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв нe e мaнипулирaн или пoдпрaвeн. До същите заключения е стигнала и другa лaбoрaтoрия – Bеryl Аudiо Fоrеnsiсs Lаbоrаtоry, която e изгoтвилa eкcпeртизa възлoжeнa oт Eлeнa Йoнчeвa.

На 17 юни същата година нова сензация!: сайтът „Афера“ публикува поредица от снимки, от спалнята на Борисов в Бояна. На една от снимките е спящият премиер. На кадрите се вижда препълнено с пачки по 500 евро чекмедже, а на шкафчето е оставен черен пистолет. Кой е направил снимките? В интервю Падишахът обяснява, че имa „чoвeшки пoтрeбнocти“ и зaтoвa гo пoceщaвaли „крacиви жeни“ и eднa oт тях, „Мaтa Хaри“, кaктo я нaричa тoй гo е cнимaлa и инcцeнирaлa другитe кaдри c пaчкитe и кюлчeтaтa. Той пояснява, че става дума за „една прекрасна госпожа“, която го е посещавала във вилата, но не е проверявана от Националната служба за охрана и е успяла да вмъкне пари и злато за реквизит. Папките и златото в чекмеджето били „аранжирани“

Становището па прокуратурата? Приобщените видеозапис и снимки отразявали специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя. А коя е „Мата Хари“, правила записите и снимките? Прокуратурата не е в състояние да я открие, макар че това би могла да научи от Борисов. Ако го е питала… А от НСО. опровергаха премиера за това, че при него влизат гости без проверка на багажа.

На 29 юли 2020г. в публичното пространство изтече нов скандален запис с гласа на премиера Борисов със заглавие ”Баце и Томи”. На него се чува как Борисов говори с Томислав Дончев за президента по изключително вулгарен начин. Изреченията му са изпълнени с цинизми и вулгарни псувни.

Пред журналистите верният Дончев потвърждава, че често си говорят с премиера, но че не си спомня Борисов да е употребявал такъв език. На въпрос дали е редно премиер да използва такъв език, Дончев отговори: „Публично в никак случай, но когато ставало дума за частен разговор премиера бил свободен да говори както си иска. И добавя, че според него не е важно съдържанието на разговора, а това, че някой го записва.

Всичките тези изнесени записи нанесоха петно върху светлия образ на Падишаха и несъмнено допринесоха за неговото падение от престола. С една дума, конспираторите постигнаха целта си.

Но кои са те, кои са тези тъмни сили, които му скроиха шапката?

Комунистите? Заговорници в МВР? КГБ?

Мистерия. Никой не знае.

Даже ДАНС и Гешев не знаят!

„Антон Гицов
дипломат, член на СБЖ

fakti.bg