Колкото по-измислен си в политически смисъл, толкова по-лесно те пазаруват

Колкото пъти Борисов се окаже в небрано лозе и е опрян в стената от Корнелия Нинова, толкова пъти се правят опити на БСП да й пуснат кръв. Начинът е класически – с пари. ГЕРБ имат официално 17 милиона лв. и съвсем неофициално могат да си плащат под масата за процесът на „люспене“ на партии, които не са им съвсем удобни.
БСП отдавна вече не е удобна на ГЕРБ и естествено търпи многобройни атаки, които са едни и същи: дават се едни пари по слабите звена в Партията и почват спаспанчевци и прочее колаборанти да сеят раздори. Да се фъчкат – туй не им е наред, онова не им е наред и да се люспят упорито, без видима причина.
На какво прилича това – станал депутат на крилете на изборната сила на БСП и в същото време да подучваш общинските си съветници по места да атакуват тъкмо кметовете на БСП. Ако тази работа не е за пари, – кажете ми Али!
Панчев призна, че ги върши тези мерзости, сякаш е нещо естествено. В едно днешно интервю в сайта Епицентър.бг той буквално каза, че земеделския съюз е отделна партия и като така имали били право и на отделна политика.
Альоо, Панчев! Хайде излез сам на избори, пък да те видим дали дори и ти ще влезеш в парламента. Да не говорим за други.
Откъде-накъде на крилете на една легитимна политическа сила ще се вкарват в парламента разни маргинали, като пепелянки в пазва ще бъдат обгрижвани и в удобния момент – ГЕРБ си ги пазарува като на сергия и те почват да се люспят. Работата въобще не е безобидна, още по-малко – вътрешно-партийна, защото тия спаспанчевци отслабват политическото представителство на БСП.
Тази практика трябва да бъде пресечена умно. Без да подкопава политически и морално коалицията.
В този смисъл – много спорно ми стои депутатът земеделец Димитър Георгиев, който реши да замрази членството си в Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, за да остане в групата на БСП. Той е съобщил решението си на заседанието на лявата група тази вечер.
В смисъл – какво е това замразено членство? Или си тук или си там. Напускаш и ставаш от БСП. Или – айде, чао! Ама чао от парламента, че БСП да си попълни групата.
Що за политическа позиция е това да се наджапаш с всички ръце и крака по разни политически паници. Що за морал е въобще да се чудиш как в такъв един конфликт да се разчекнеш тъй, че хем да си от Коалиция за България, ама не съвсем. Поведението на този земеделец е доста съмнително и за предпочитане е Георгиев да напусне парламента. Веднъж предател – завинаги предател.
„Дружбашът“ Спас Панчев обаче напуска КБ и става независим депутат. Тъй де – извън парламента, той е съвсем никой. На всичко отгоре е и неизбираем – колко са дружбашите по места. То земеделци не останаха в българия – всички станаха фермери и евросубсидиите им зависят от ГЕРБ – кого представлява всъщност Спас Панчев в парламента, че да е от БСП? На всичко отгоре и независим депутат искал да става, че да гласува спокойничко с ГЕРБ. А БСП да е с глас по-малко.
Сега ще се намерят някои анализатори, които ще се заемат да съжаляват за тези двамата. Люспенето, безспорно е неприятно, още повече, когато зад това люспене стои политическия противник на БСП – Борисов, задно с Цветанов и ПГ-то Му.
Не вярвате, че ГЕРБ има нещо общо с двойнственото, предателско поведение на Спас Панчев и Д. Георгиев? О, това е защото сте забравили как разлюспиха СДС навремето. Ами Атака, преди да се подгъне под Борисов – за малко да й разпаднат групата 2013-та година.
На старата ченгеджийница, която ни сътвори оперативното мероприятие Борисов, Цветанов и ГЕРБ, сценариите за трусове на политическото статукво и мачкане на неудобните политически лидери на партии, като Корнелия Нинова, винаги са били едни и същи. ЕДНИ И СЪЩИ.
А пък депутатите винаги са били най-слабото звено в коя да е партия. Първо, попадат на случаен, наричат го перфидно – „партиен“ принцип в листите. Това най-често са едни моментни политически заигравания – ти на мене сега, а аз на тебе – после, които рядко имат здрав политически смисъл. Случая с Панчев е ярка илюстрация за това. Колкото по-измислен си в политически смисъл, толкова по-лесно те пазаруват, защото няма кой знае колко твои избиратели, които да се налага да гледаш в очите, докато се обясняваш – на кого служиш всъщност в парламента.
Второ, като си попаднал случайно или по-скоро – незаслужено в парламента, хайде кажете ми колко лоялен може да си на ръководството на дадена партия?! Ама колко, така в пари изчислено – колко?!…
Така че – люспенето на Панчев и другия неизвестен никому парламентарен член, не е нито личен избор на тия двамцата, нито е толкова безобиден.
Колкото и странно да е, Борисов на власт го крепят сили, чиито дълбоки корени са в онова дълбоко партийно статукво – тъй наречената „вътрешно-партийна опозиция“, което не може да се смири с ръководството на Корнелия Нинова и при всеки удобен случай я атакува. Все се надява да успее да й направи пуч, да я свали от власт и да си тури там един управляем партиен лидер, ако може някой пияница, – че да слуша и изпълнява без да мисли, за да им крепи далаверките с Борисов. Ама не става. Вече няколко пъти – не става. И няма да стане. Играта на тази ченгеджийница отдавна е демоде, натръснали са на всички и най-неочаквано, по някой дребен или по-едър повод, цялата им днешна политическа схема с ГЕРБ и вътрешно-партийната опозиция в БСП – което е едно и също политическо статукво на власт от 27 години вече, ще отече в канала заедно с главния герой на подобни оперативни мероприятия – Бойко Борисов. Единственото, което остава неясно е кога точно ледът ще се пропука окончателно. Една единствена грешка от типа на миграционните споразумения за депортация у нас на 45 000 бежанци, ще му махне главата на Борисов. До кръста ще му я махне.

Нора Стоичкова