КОЛКО ПО-ЗЛЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ?

Когато влязохме в ЕС , ние гледахме нагоре – към държави, които са уредени, с действащи граждански общества, с върховенство на закона, с добър стандарт на живот. И се надявахме, че с един подпис на Договора за присъединяване, държавата ни ще бъде променена. Да, промени се. Промени се обаче към по-лошо. Какво се случи? Вместо да се стремим да настигнем тези държави, които бяха за нас пример, ние започнахме да се сравняваме с тези, които са по-зле от нас.

Например днес чета едно изявление на Данаил Кирилов, който каза, че нямало нищо притеснително в доклада на ЕС, че не се спазва върховенството на закона в България и основният му мотив беше, че има и по-зле от нас.
Точно с това ли трябва да се оправдаваме и да се гордеем? Че колкото и и да сме зле, винаги има някой под нас? Някой, който още по-лошо живее от нас, който още повече не спазва законите….Където престъпността е още по-голяма, където свободата на словото е още по-зле, отколкото в България. Това ни утешава. 111 –то място по свобода на словото не е толкова зле, защото след нас има и други. Това, че сме най-бедни в Европа, веднага ни сочат за пример, че има и по-зле от нас. Е, вероятно в Африка, но все пак има.

Върховенството на закона в България е само пожелание. Няма как да има закон и върховенство на такъв, в държава, управлявана от мафията. Виждаме напоследък как глобите срещу неносенето на маски и спазването на заповедите, които са безумни, на министър Ананиев, задейства цялата държавна машина, която налага глоби и осъжда. В същото време пребити хора, ограбени, имотни и документни престъпления, всичко това се проточва с години и никога не стига до съд и в много от случаите престъпниците се измъкват безнаказано. Което е най-лошото – има много случаи, когато държавата, чрез органите си, нарушава законите. Колко са делата срещу България в Страсбург? Колко са делата за бавно правосъдие? За превишаване на правомощията на съд, полиция, прокуратура? Колко са делата за нарушени граждански права?

И ние се гордеем, че сме европейска държава? Гордеем се, че има по-зле от нас? Ако може да ни кажете кои са по-зле? Колко по-зле може да стане държава, в която 2 милиона души са напуснали последните десетилетия и населението е намаляло? Колко по-зле може да стане държава, където родените българчета намаляват ежедневно, в която се подменя населението? Колко по-зле може да стане една държава, в която гражданите смятат за основен враг държавата си?

Колко по-зле може да станем и дали това не зависи от нас?

Елена Гунчева

КОЛКО ПО-ЗЛЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ?Когато влязохме в ЕС , ние гледахме нагоре – към държави, които са уредени, с действащи граждански общества, с върховенство на закона, с добър стандарт на живот. И се надявахме, че с един подпис на Договора за присъединяване, държавата ни ще бъде променена. Да, промени се. Промени се обаче към по-лошо. Какво се случи? Вместо да се стремим да настигнем тези държави, които бяха за нас пример, ние започнахме да се сравняваме с тези, които са по-зле от нас.Например днес чета едно изявление на Данаил Кирилов, който каза, че нямало нищо притеснително в доклада на ЕС, че не се спазва върховенството на закона в България и основният му мотив беше, че има и по-зле от нас.Точно с това ли трябва да се оправдаваме и да се гордеем? Че колкото и и да сме зле, винаги има някой под нас? Някой, който още по-лошо живее от нас, който още повече не спазва законите….Където престъпността е още по-голяма, където свободата на словото е още по-зле, отколкото в България. Това ни утешава. 111 –то място по свобода на словото не е толкова зле, защото след нас има и други. Това, че сме най-бедни в Европа, веднага ни сочат за пример, че има и по-зле от нас. Е, вероятно в Африка, но все пак има. Върховенството на закона в България е само пожелание. Няма как да има закон и върховенство на такъв, в държава, управлявана от мафията. Виждаме напоследък как глобите срещу неносенето на маски и спазването на заповедите, които са безумни, на министър Ананиев, задейства цялата държавна машина, която налага глоби и осъжда. В същото време пребити хора, ограбени, имотни и документни престъпления, всичко това се проточва с години и никога не стига до съд и в много от случаите престъпниците се измъкват безнаказано. Което е най-лошото – има много случаи, когато държавата, чрез органите си, нарушава законите. Колко са делата срещу България в Страсбург? Колко са делата за бавно правосъдие? За превишаване на правомощията на съд, полиция, прокуратура? Колко са делата за нарушени граждански права?И ние се гордеем, че сме европейска държава? Гордеем се, че има по-зле от нас? Ако може да ни кажете кои са по-зле? Колко по-зле може да стане държава, в която 2 милиона души са напуснали последните десетилетия и населението е намаляло? Колко по-зле може да стане държава, където родените българчета намаляват ежедневно, в която се подменя населението? Колко по-зле може да стане една държава, в която гражданите смятат за основен враг държавата си?Колко по-зле може да станем и дали това не зависи от нас?Елена Гунчева

Публикувахте от Елена Гунчева в Понеделник, 25 май 2020 г.

loading...