Конгресът на БСП подкрепя Елена Йончева с декларация, тя вади до седмица разследване срещу министри

Следващата седмица журналистката и соцдепутатка Елена Йончева ще покаже със свидетелства и документи корупция в най-високите етажи на властта и там отговорност няма да носи някой шеф на агенция или чиновник, защото става въпрос за сговор на министри, за корупция и заличаване на следите.

Това обяви соцлидерката Корнелия Нинова в отчетния си доклад пред заседанието на 49-ия конгрес на БСП, който се провежда в зала 3 на НДК в този час. Тя говори за „политическия процес срещу Елена Йончева“ и предложи конгресът да излезе с декларация в защита на соцдепутатката. И с нейно съгласие обяви, че в последния месец тя прави разследване, което следващата седмица ще представи по червената телевизия, разказа соцлидерката. Елена има нужда от подкрепата ни, тя няма да се уплаши, защото това е битка за държавността, срещу корупцията, каза тя. Това, което правят спрямо нея и нас са последните опити на диктатурата да се задържи, допълни Нинова.

Днес ще взимаме решения за бъдещето на всеки от нас – на България и на Европа. Вече 30 г. живеем в преход, за който всички партии носим отговорност. В тези години икономически кръгове си купиха политици от всички цветове. Който и да е на власт, тази прослойка продължава да се възпроизвежда. Това е паралелната държава, каза още Нинова. 30 г. политически грешки ни доведоха до стряскащата констатация на учените, че България е в клинична демографска смърт и изчезва, допълни тя.

В последните 10 г., в които управлява ГЕРБ, се добавиха нови проблеми. В България се установи авторитарна власт, държавата е превзета от малцина, народът е поробен и държан в страх от свои. Корупцията е държавна политика. Това не може да продължава. Този модел ни убива, той не може да бъде кърпен, трябва да бъде сменен, категорична бе лидерката на БСП.

Проблемът за нас не е в държавното устройство, нито в обществените отношения, регламентирани в конституцията, а в нейното грубо погазване. Според конституцията сме парламентарна република, а ГЕРБ я превърна в премиерска, използва съдебната власт, за да наказва непослушните и инакомислещите, каза Нинова. Корабът на управлението потъва и първи го напускат патриотите, което е сигнал, каза Нинова.

И обясни, че се прави политика на парче и по интереси, а правителството мисли само за собственото си оцеляване. Нашият разговор е за бъдещето. Ще има истинско разделение на властите, съдебната система няма да се ползва като бухалка срещу опонентите. Ще спрем войната между институциите. Ще има еднакви правила за бизнес за всички, каза Нинова и обеща, че няма да има рекет и заплахи за бизнеса. Тя обеща да върне държавата в икономиката.

При откриването на червения конгрес бяха регистрирани 623 делегати. На форума присъстват и много гости. Заседанието започна с модерно видео с рок озвучаване с кадри от събития на БСП през изминалата година. Сцената пък е с огромни екрани и червени светлинни табла.

Конгресът на БСП подкрепя Елена Йончева с декларация. Снимка БСП

http://24chasa.bg

loading...