„Константин Величков” ремонтиран без обществена поръчка и строителни книжа

Питане до кмета на София заради ремонта на бул.”Константин Величков” внесе днес общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” Симеон Славчев.

Той е получил информация, че обектът се ремонтира без да е правена обществена поръчка за изпълнител, без строително разрешение и законовите строителни книжа, които са задължителни. „Ръководството на Столична община си позволява за пореден път да нарушава закона и да изразходва неефективно публични средства”, заяви Славчев. „Това вече не е контрол на контрола, а скандал на скандала”, коментира общинският съветник.

По време на ремонта на „Константин Величков” е трябвало да се изгради първото в София обособено трасе за градски транспорт, което включва изграждането на 6 перона и поставяне на делинеатори, които да разделят градския транспорт от автомобилното трасе. Вчера обаче зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев обяви, че строителят на този обект ще бъде сменен, като ще понесе и санкция. Основните мотиви за смяната на изпълнителя на обекта, посочени от зам.-кмета са, че до момента строителят е изградил пероните и част от делинеаторите, но контролът по качеството показва, че те не са на нужното ниво.

Друг мотив е, че от специалисти в УАСГ е установено, че устойчивостта на използваните материали на атмосферни влияния е недостатъчна. В изявление до медиите Крусев обяснява, че общинската фирма „Софинвест“ ще поеме проекта и нейна задача ще бъде да завърши всички дейности по започнатия вече обект

В питането си Симеон Славчев задава пет въпроса за случая с „Константин Величков” – коя е фирмата-изпълнител и как е избрана; има ли строителни книжа и строително разрешително за ремонта; кой и кога е взел решение за този ремонт и има ли транспортен анализ как ще се отрази той на трафика; защо чак на 17 септември зам.-кметът Евгени Крусев обявява, че ремонтът е некачествен, след като крайният срок за изпълнението му е 15 септември; на каква стойност е договорът за изпълнение и какви ще бъдат наложените санкции. Очаква се кметът на София Йорданка Фандъкова да отговори на питането по време на следващото заседание на Столичния общински съвет

cross.bg