Конфискация чака Арабаджиеви и Стайкови, ако не докажат доходи

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество започна проверки на семействата на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков по уведомление от прокуратурата. Ако бъде доказано разминаване в доходите и имуществото им по-голямо от 150 хиляди лева, това имущество може бъде конфискувано.

Незаконно придобитото имущество, което се конфискува от държавата, се съхранява в складова база между селата Горни и Долни Богров. В повечето случаи това са изключително скъпи автомобил и или техника.

Най-големите суми безотчени пари се трупат от наркотрафик и контрабанда, категорични са експертите. Следва прането на пари. Мрежите са едни и същи, само лицата се сменят, разказва основателят на бюрото за финансово разузнаване Николай Иванов.

„Тези хора са освобождавани от чадъри, просто имат покровителство, да го кажем по-мекичко, в коридорите на властта. Когато чуете, че някой държи пари в брой 10 милиона, това ще говори за една разгърната мрежа, която да генерира пари в брой и тези пари да не се отчитат. Принципът е „Следвай парите”: тръгвайки от тях се стига до техния източник”, посочва експертът.

България е на едно от първите места в Европа по разкриване на подобни престъпления. „Съдебната статистика сочи, че са доста повече присъдите у нас от средната европейска практика, ако ги сметнем пропорционално за средния БВП вярно, че става въпрос за 30-ина годишно… Няма нужда да переш пари ако няма мръсни пари”, коментира финансистът Емил Хърсев.

Паралелно с наказателната система, комисията за конфискуване на незаконнопридобито имущество тази година е отнела имоти, вещи и пари на стойност 10 милиона лева. Половината от тях са от пране на пари.

Най-голяма сума е конфискувана от клана Маринови от Долни Дъбник, на чело на който стои баба Иванка. Тя успява да измами палестинка от Рамала и да я принуди да изпрати у нас повече от 2 милиона долара, за да й развалят проклятие.

„Госпожа Маринова успява да обърне нещата така, че сякаш със свои действия може да препятства зли събития за целта трябват пари – тъй като са зло, трябва да бъдат изгаряни в България и жената изпраща пари, започва, американски долари. Бавно и полека започват плащания чрез системата за разплащания…”, описва случая директорът на КПКОНПИ-Велико Търново Николай Колев.

Фамилията се сдобива изведнъж с луксозни автомобили и 4 килограма злато. Разкрити са, защото един от синовете на Иванка има телково решение за 100 процента слепота, живее с официален доход от 210 лева, но има присъда за шофиране без книжка и супер луксозна кола за стотици хиляди левове.

Комисията е отнела на фамилията имущество за три милиона и половина лева.

Проверките продължават максимум година и половина.

Радослава Домусчиева

http://btvnovinite.bg

loading...