КОРКОМИСИИ

Без голямо учудване днес прочетох, че ще се създава ОЩЕ ЕДИН орган за борба с корупцията. В него на мазни пехливански борби с усещането за корупция ще се борят Цацаров, Караянчева и Мето, опа, Младен Маринов, Лозан Панов и Данито Кирилов. Направо не ми се мисли каква борба ще падне!

И защо ли усещането ми за корупция нараства с всеки един нов орган, комисия и служба, които се борят с тях? В случая количествените натрупвания не водят до качествено изменение, а само до пилеене на пари и време. И са напълно безсмислени.

Защото престъплението „подкуп“ е посочено като състав в Наказателния кодекс. И ако прокуратурата и полицията си вършат съвестно работата, съвсем спокойно могат да се справят с проблема. Но има едно голямо НО: самите те са проядени от усещането. Да, онова, същото.

Голямата комисия за борба с корупцията е оглавявана от човек, за който общественото усещане за корупция е доста по-високо от необходимото. И какво стана с останалите – БОРКОР, ДАНС и прочие, които вече никой не може да се каже борят ли се, за какво се борят и освен за тях лично има ли други някакви резултати.

Затова и ги наричам „коркомисии“, като „о“ е за приличие. Защото като се замислим какъв е резултатът, нещата стават ясни….

И отново – как да се борим с корупцията в държава, в която мафията е на власт, а Главната Мутра на републиката е подозиран не само в усещане и по същество за корупция, но и за други криминални престъпления!?! В правителство и парламент, където когато на държавна заплата придобиеш на безумно ниски цени седем-осем апартамента, наказанието е да те отстранят лекичко от трапезата?!? С полиция, в която всеки месец хващат някой полицай да рекетира, да се занимава с контрабанда на хора, кражби на коли или прикриване на престъпления? И прокуратура, където почти всеки прокурор кара кола на по-висока стойност от годишните му заплати?!?

За да се борим с корупцията, мафията трябва да я свалим от власт. Елементарно е. Иначе цялата държава, прогнила от мафиотското им управление, ще ни изнудва, рекетира и унижава, докато ни унищожи. За да имаме борба с корупцията, начело на правителството, парламента, прокуратурата и съдилищата трябва да са хора чисти, почтени и съвестни професионалисти. Защото наистина кадрите решават всичко…..

Как да имаме правова държава с мутра начело?
Как да имаме правосъдие с Потресът на правото начело?
Как да имаме прокуратура с марионетка на конци?
Как да имаме свободна журналистика в купени свински медии!?

Всичко започва от там. Тоест от нас. Ние трябва да си разчистим държавата! Никой няма да го направи вместо нас. А Кьовеши ще си има за задача да пази европейските пари, а не българите, ако някой случайно не е разбрал….

Елена Гунчева

Снимка на Елена Гунчева.
loading...