Корнелия Нинова: Високите депутатски заплати не възпряха „Суджукгейт”

Високите заплати на депутатите не попречиха на „Суджукгейт“ и „Хасковогейт“, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, коментирайки предложението на нейната партия да отпаднат привилегиите на депутатите. „Заплата се дава за труд, а не, за да не крадеш. Ако крадеш, има друг кодекс. Като крадеш и лобираш – отиваш в затвора”, заяви Нинова в предаването “Тази сутрин“ по bTV.

Кодекса на труда казва всички работещи колко време ще почиват. Ние депутатите си приемаме друг закон, казва се Правилник на парламента – той е закон, в който се казва, да, всички ще почиват 30 дни, ама ние ще почиваме 80. Въпрос на популизъм ли е или на законност да се спазват законите равно за всички в България, запита Нинова. Хайде отпуските се дават, за да се възстановиш от труда си – как един човек, работещ тежък физически труд ще се възстанови за 20 дена, а един депутат с интелектуален труд ще трябва да се възстановява 80 дена, запита още лидерът на левицата.

По темата за заплатите Нинова коментира още, че по данни на КНСБ милиона българи работят под средната заплата в България, 400 хиляди са на минимална заплата, която се е увеличила с 50 лева, а 400 човека в държавата са на три средни – нашите 3540 лева, защото от нас ще зависят и заплатите на политическия и административен елит.

По темата за ареста на кметицата на Младост Нинова коментира : Има два варианта за изхода от случая.

Единия вариант е да имаме достатъчно събрани доказателства, да има присъда в българския съд и тя да си понесе наказанието, а втория вариант е да няма такава присъда и да имаме осъдителна присъда срещу България в Страсбург. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” лидерът на БСП Корнелия Нинова. Като юрист доказателствата не мога да ги коментирам, защото не го познавам, добави тя. По начина, по който обаче беше направено задържането на заподозрените, мисля, че се премина границата, отбеляза Корнелия Нинова. Точно начина на задържане даде основания за цялата обществена дискусия по случая, смята още тя.

По темата за проведената миналата седмица конференция на Европейския младежки форум в НДК, при която се оказа, че е имало безплатен алкохол и танцьорки в бара на партито след конференцията, Корнелия Нинова коментира, че това е тежък шамар за България и държавата ни и то от младите европейци, младите хора в Европа. По-важното в случая е това, което казва президента на Европейския младежки форум, че това, което се е случило в София – разруши работата на поколенията преди нас, унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо, каза още лидерът на БСП.

На алкохола и полуголите жени има алтернатива и БСП я представи, каза още Корнелия Нинова. Ние предложихме по-ниски лихви по кредити за млади хора, за да учат – ГЕРБ го отхвърлиха, защото загрижени за печалбите на банките, не виждат възможност това да помогне на младите. Ние предложихме и семейно подоходно облагане – когато семейство с две деца работи, да плаща по-малко данъци върху доходите си, за да помогнем на младите семейства и да се борим срещу демографската катастрофа, каза още лидерът на левицата. Културния чек – държавата да даде чек за 50 лева на един млад човек, с който да си купи книги, учебници, да иде на български концерт, да си опознае българската история и култура, на театър – нищо, отхвърлено, каза още Нинова.

По темата за сделката за ЧЕЗ и приемането от страна на БСП нейн член да оглави парламентарната  комисия относно сделката, Корнелия Нинова коментира, че най-трудно е да поемеш подобна комисия и да извадиш истината пред българските граждани. Най-нормалното е подобни анкетни комисии, които разследват действията на управлението, да се оглавяват от опозицията – така се прави навсякъде по света. Един път подобно цивилизовано нещо да се случи и в нашия парламент и видите ли, то не било нормално, иронично коментира лидерът на левицата.

От работата на комисията се разбра, че правителството е знаело за сделката за ЧЕЗ и първоначалните заявления от тяхна страна не са били истина – от чешката страна дойде писмо, в което се каза, че те многократно са предлагали на български правителства да купят ЧЕЗ. Втория въпрос, който стоеше, беше кой финансира тази сделка, кой стои отзад, има ли банки, кои са тези банки български. Всички отричаха в началото. Е излезе истината – Първа инвестиционна банка потвърди, Българската банка за развитие каза, да, дали сме писмо за намерение.

Тоест стана ясно, че държавата е знаела за сделката и е стояла зад Гинка Върбакова чрез Банката за развитие, отбеляза Корнелия Нинова. Третия въпрос – коя е Гинка Върбакова, истината по този въпрос също почна да излиза – колко фирми притежават тя със съпруга си и в момента прокуратурата прави проверка и разследва какви са тези фирми, какви са им доходите и така нататък, каза още лидерът на БСП.

Четвъртата тема е за ценообразуването на електроенергията – ЧЕЗ поиска увеличение на нощната тарифа с 51 процента. Дори само това да свърши тази комисия, да не се случи това увеличение на електроенергията, това би било супер успех, отбеляза Нинова, защото това е важно за 3 милиона българи.

Корнелия Нинова: Високите депутатски заплати не възпряха „Суджукгейт”

cross.bg