Корнелия Нинова: И на децата им стана ясно, че зад Гинка Върбакова стои политическата подкрепа на ГЕРБ

Правителството постави държавата и народа на колене пред волята на един човек – какво ще каже Гинка Върбакова в Чехия.  И на децата им стана ясно, че зад нея стои политическата подкрепа на ГЕРБ. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Мисля, че скандалът с ЧЕЗ ще се разраства в международна линия, защото чешкият премиер обвини българския премиер в лъжа. А когато си председател на Съвета на Европа, да влезеш в тази ситуация е голям проблем на Борисов и на България, и последиците не закъсняха. По този начин правителството постави държавата и народа ни на колене пред волята на един човек – какво ще каже Гинка Върбакова в Чехия“, коментира Нинова.

Тя посочи, че когато някой купува 1/3 от електропреносната мрежа на България, това е въпрос на национална сигурност.

„Някой ще контролира през сметките за ток живота на 3 млн. българи. А няма много информация кой е този човек, кой финансира сделката и как ще се връщат тези пари. Когато има риск дори и минимален, такъв субект да стане собственик на 1/3 от електропреносната мрежа на България, това ражда много въпроси“, коментира още лидерът на БСП и посочи, че в тази ситуация въпросите са много, а отговорите – малко.

„Ако някой се е съмнявал дали ГЕРБ стои зад Гинка Върбакова по някакъв начин, на изслушването в комисията в парламента всичко стана ясно. Тя произнесе политическа реч, с която напада лидера на опозиционната политическа партия и президента. И в думите си повтаря едно към едно пресконференция на ГЕРБ отпреди три дни. И на децата им стана ясно, че зад нея стои политическата подкрепа на ГЕРБ“, каза още Нинова.

Тя посочи, че в България икономиката е пазарна и всеки има право да купува и продава активи, но ЧЕЗ не е случайно предприятие.

„Правителството трябва да гарантира националната сигурност. Който купи ЧЕЗ, да не зависи от него дали някой ден няма да бъде изключена мрежата. Някой трябва да понесе и политическа, и друга отговорност, ако се налага“, категорична бе Корнелия Нинова.

Председателят на левицата заяви, че тази седмица цялата сделка ще бъде дадена на прокуратурата.

„Това е част от прегледа на прехода. Не може в държавата ни постоянно да се случват грабежи и несигурност и никой да не носи отговорност“, подчерта тя.

Според нея проблемът е заровен в миналото при онази продажба на 33% остатъчен дял на ЕРП-тата.

„Първата продажба е по времето на правителството на Сакскобургготски през 2004 г. на 67%. В договора пише, че се запазват 33%, за да може държавата да участва в управителните органи, вземането на решения. Задължават купувача ЧЕЗ тогава да информира за всяко действие държавата и всяка година да дава отчети“, обясни Нинова. По нейните думи има забрана да се продава на офшорни компании, а сега имаме кредити от такива компании.

„Има и редица други ограничения, които гарантират държавния интерес. Когато 33% са били все още държавни, държавата е получава дивидент – 40-45 млн. лв. годишно. Продажбата на тези 33% от Бойко Борисов анулира всички тези условия“, уточни тя.

„Последно проучване за случая ЧЕЗ показва, че хората искат да се управлява от държавата. Но държавата е лош стопанин, когато се управлява от мафията“, посочи още лидерът на БСП.

Нинова попита как може във Франция, Белгия, Унгария услугата, която ЧЕЗ предоставя, да е държавна, да се управлява добре и да печели. „При нас не може, защото този, който е начело на държавата, нещо бърка“, коментира председателят на БСП. Тя подчерта, че дори в Европа тенденцията е да се връща държавното участие и тя да има роля в ключови сектори.

„Ние искаме това от много време“, припомни Нинова.

Тя подчерта, че политическото семейство на Борисов управлява в Европа и той може да разчита на подкрепа, но въпреки това неговите най-големи приятели, като Германия, Австрия и други ни отрязаха за Еврозоната и Шенген, защото сме корумпирани.

„Най-неприятно прозвуча мнението на Юнкер за Западните Балкани. Той каза не на интеграцията на Западните Балкани в Европа. Евентуално след 2025 година. Откакто е започнало председателството, няма седмица без корупционен скандал“, подчерта Корнелия Нинова

Корнелия Нинова: И на децата им стана ясно, че зад Гинка Върбакова стои политическата подкрепа на ГЕРБ

cross.bg