Корнелия Нинова: Кое е европейското в това да дадеш летище „София“ на Турция?

Кое е европейското в това да дадеш летище „София“ на Турция? Това попита лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти във връзка с процедурата по отдаване на концесия на летище „София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Твърдението, че държавата може да бъде лош стопанин, за нас не отговаря на истината. Факт е, че вчерашните кандидати, чиито оферти са отворени, са държавни фирми. Фактите за летище „София“ са, че в последните години се увеличават приходите с над 20% и стигат до 168 млн. лв. Печалбата расте с 10% и е почти 13 млн. лв. годишно. Расте потокът на пътниците, които се увеличават през 2018 г. със 7%“, каза Нинова.

По думите ѝ летището се развива добре и тя попита кое е европейското в това то да се отдаде на концесия на Турция. Лидерът на БСП подчерта, че партията ще продължи усилията да спре тази концесия.

„Обикновено и не само преди избори, но и сега, българските граждани се питат каква е алтернативата и има ли такава. Предлагаме Ви тази алтернатива. БСП застава зад политика и ще прилага политика, при която обекти от стратегическо значение за България ще се управляват от държавата, няма да се приватизират и няма да се дават на концесия. Имате възможност за избор. ГЕРБ раздават всичко, което е държавно, което може да носи приходи и да служи за благото на народа. Ние ще пазим тези обекти като държавна собственост и те ще се управляват така, че приходите от тях да отиват при народа“, допълни Нинова.

Тя посочи, че тази тема е важна за БСП от три години и отчете, че партията ще продължи усилията си с всички законови мерки, както е замислена.

Експертите от Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната подкрепят нашата позиция срещу концесията на летище „София“ обяви Нинова, след като подписа споразумение с организацията за подкрепа на изборите. Решението от страна на конфедерацията е взето на 12 април 2019 г. От страна на КООСО споразумението подписа председателят полк. Иван Иванов, който посочи, че конфедерацията дава безусловно своята подкрепа на БСП за изборите.

„Гледаме на европейските избори в това споразумение като на общи усилия, нашите представители в ЕП да представят достойно националния интерес и с тяхната експертиза, с тяхна подкрепа да работят в ЕП за общата европейска отбрана и по въпросите на сигурността. Гледаме и заедно на тези избори като на възможност да се промени политическата ситуация в България, да се свали правителството на Бойко Борисов, „Обединени патриоти“ и ДПС и да се върви към предсрочни избори, след което да сложим началото на възстановяването на страната“, каза Нинова. Тя посочи, че извън общото споразумение е поставила пред своите партньори един конкретен въпрос.

„Потърсих тяхното мнение, експертиза и подкрепа по актуална от вчера тема. От вчера конкретно, но важна за нас от БСП от три години, от 2016 г. – отдаването на концесия на летище „София“, допълни Нинова. Тя отчете, че при отваряне на офертите вчера на първо място стои предложението на френско-турско консорциум. Според нея обекти на националната сигурност не трябва да се отдават на концесия.

„Радвам се, че срещнахме подкрепа днес тук, но и най-вече като експертиза. Тук има хора, които разбират от военновъздушни сили, от отбрана, от национална сигурност, които цял живот са го работили. Тяхното становище е такова, каквото и е нашето“, допълни Нинова.

„БСП е алтернатива. Тя е изход от тази огромна криза – и политическа, и социална, и икономическа, в която се намира в момента България. Разбира се, ние твърдо вярваме, че в областта на сигурността и отбраната БСП ще вземе решителни мерки“, каза полк. Иванов. По думите му особено в последните 10 години Българската армия е доведена до там, че да не е в състояние да защитава националната сигурност и суверенитета на държавата.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че тези организации имат своето регионално представителство. „Тук са хора почти от цяла България. Няма да казвам всички градове, от които идват – много са. Радваме се, че подписахме с тях споразумение, защото това са хора, които са отдали целия си живот и усилия и труд на каузата – независимост и суверенитет на Българи. Наричам ги мъже на честта, които единственото, което са правили през живота си е да пазят България. Затова се радвам, че днес сме заедно и споделяме общи и идеи и обща програма“, допълни Нинова. Тя изброи, че с КООСО БСП споделя общи идеи за бъдещето на Европа, за отбранителните способности на континента и за развитието на България не само в областта на отбраната и сигурността.

http://epicenter.bg

loading...