Корнелия Нинова: Очаква се ценови шок. Ако управлявахме ние, щяхме да действаме по друг начин

„Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви намерение цената на природния газ да се вдигне с 8%. Това ще доведе до увеличение на цените на всички стоки и услуги. През юли токът поскъпна с 2%, парното със 7%, а сега имаме 8% увеличение на природния газ и това ще се усети най-тежко през зимата. При този очакван ценови шок, е наложително да се вземат мерки, за да бъдат подпомогнати  близо 2 млн. българи, които живеят под прага на бедност от 321 лв.“  Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Тя добави, че българските граждани много трудно ще  понесат този ценови шок. Нинова изтъкна, че в тази ситуация, правителството прави нещо немислимо и доказващо, че държавата няма институции, на колене е пред търговските вериги и е тръгнала да им се моли да не увеличават цената на хляба. Тя коментира, че хляб се продава в стотици хиляди магазини в цялата страна, а не само в 4-5 търговски вериги в големите градове. „Това означава ли, че ще ходят да се молят на всички търговци от магазин на магазин?  Като поскъпне млякото, и за него ли ще ходят да се молят?

Това, освен че е антипазарно, антилогично и антиевропейско, доказва безсилието и колапса на това правителство“, заяви председателят  на БСП.

Корнелия Нинова изтъкна, че ако БСП е на власт, в момента, при този очакван ценови шок,  би увеличила броя на семействата, които получават помощи за отопление от 204 635  души на 400 000 души. Това число е получено според световния критерий за енергийно беден – ако използваш повече от 10% от доходите си за енергия. Като друга мярка, която левицата би предприела, тя посочи и повишаване на сумата, която получават тези хора- от 374 лв. на 403 лв. По изчисление на експерти, това е средната стойност след тези увеличения на енергоносителите- ще струва на бюджета 86 188 000 млн. лв.

„Ако управлявахме държавата, щяхме да дадем тези пари от излишъка, който е 2 023 800 000 млрд. лв. Това не са лични пари на премиера, въпреки че години наред ги харчи като такива, за каквото му хрумне“, отбеляза Нинова и подчерта, че най-често те се дават за пътища, които се рушат или за санирани блокове, които се разпадат, защото от там може да се краде, а от социални помощи- не може.   Лидерът на БСП заяви, че партията продължава да настоява и за диференциран ДДС на хляба – от 20% на 5%, което ще бъде около 35 млн. лв. по-малко за бюджета, а те ще се компенсират от излишъка.

Корнелия Нинова припомни, че Гинка Върбакова се изтегля от управлението на соларните дружества, тъй като КЗК е спряла сделката за купуването на ЧЕЗ заради създаването на концентрация. „Изтегляйки се от там, тя иска да преодолее тази концентрация и евентуално да кандидатства отново за сделката с ЧЕЗ“, коментира председателят на левицата. Тя обясни, че преди месец, по писмено искане на депутати от чешкия парламент, се е състояла среща между тях и представители на БСП.

„На нея чешките колеги депутати ни предоставиха информация за сделката. В резултат на тази информация, поискахме среща с Чешката социалдемократическа партия, която е съуправляващата в Чехия, а председателят й е първи вицепремиер и отговаря за външната политика и МВР“, каза още Нинова и поясни, че БСП ще изпрати група  от експерти за исканата среща. Лидерът на левицата каза, че  когато се върнат представителите на левицата с допълнителна информация към вече известната, най-накрая българското общество ще разбере истината – кой купува, защо  купува и как ще бъдат засегнати близо 3 млн. български граждани от тази сделка

Корнелия Нинова: Очаква се ценови шок. Ако управлявахме ние, щяхме да действаме по друг начин

cross.bg

loading...