Корнелия Нинова спира със заповед исканото от телекомите увеличение на цените

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова издава заповед, с която се забранява увеличението на цените на услугите на мобилните оператори.

Нинова съобщи за решението си на брифинг след среща с представители на граждански организации за защита на потребителите.

Проведената днес среща бе по повод обявеното увеличение на цените на услугите на телекомите. Във вторник стана ясно, че А1 и Теленор планират вдигане на цените с процента на инфлацията,а вчера това обявиха и от Vivacom.

Министърът на икономиката и индустрията акцентира, че КЗП се е произнесла по казуса и според комисията исканото увеличение представлява нелоялна търговска практика.

Нинова обясни, че мобилните оператори искат да увеличат цените два пъти – за 2020 и за 2021 г., накуп през януари и това да се отрази във февруарските фактури.

Тя бе категорична, че ако телекомите не се съобразяват със заповедта, която ще издаде, то министерството ще предприеме всички нужни действия – глоби, както и ще се обърне към съда, за да се приложи предварително изпълнение, чрез което да не се стигне до увеличение.

Вицепремиерът заяви, че потребителите са най-уязвими, но и най-беззащитни.

На срещата присъства и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той е на мнение, че операторите се опитват да стигнат до злоупотреба.

https://offnews.bg/