Корупция вдига цената на водата

Покрай броженията около цената на парното и топлата вода, студената и виновникът Софийска вода медийно минаха „между капките”. Нека напомним, че в Румъния арестуваха тогавашния шеф на Софийска вода Бруно Рош за дейността му като бос на букурещкия й еквивалент Апа Нова, също управлявана от Веолия. Причината беше неоправдано вдигане на цената със 125% за 5 години, което сега ни се прилага и на нас, като прочутата румънска прокуратура обясни: това е станало срещу раздаване на 12 000 000 евро подкупи за политици, както гласи обвинението. Става въпрос за времето 2008-2013, когато Букурещка вода се управлява Рош, който за награда е пратен след това за шеф на Софийска вода. Осигурените приходи за концесионера в Букурещ в резултат на неговата практика са 167 000 000 евро, което е абсолютно съпоставимо със Софийска вода – при нея са над 130 000 000 евро и никакъв дивидент за града ни, който апропо е три пъти по-малък от румънската столица. Представете си за какво море от корупция иде реч.
Сензационно е, че информацията за целия скандал остава скрита месец – чак до 22 октомври 2015 г., когато пръв я обнародва Георги Кадиев, а върху 19 минути – първата откликнала медия, е оказан безпрецедентен натиск да я свали от сайта си.
Много любопитен факт е, че след ареста му на 24 септември 2015 г. обвиненият за тежка корупция Рош остава шеф на Софийска вода чак до 19 януари 2016 г., след като формално е подал оставка чак на 7 декември 2015 г. Защо ли бордът на дружеството не е намерил време да се събере за толкова дълъг период, особено след подобен гръмовен скандал?
Четирите месеца от обвиненията до отстраняването на Рош от поста са обясними с две неща: от една страна някой не е искал да го лиши от огромната заплата, която плащаме със сметките си, наред с какви ли не още бонуси, а от друга страна – месеците биха били напълно достатъчни някой да замете следите си, ако би пожелал.
Интересен е и изборът на негов наследник – заместника му. Следва продължение…

19min.bg