Корфу и киркиранците

Жителите на Корфу са киркиранци, понеже наричат наричат острова си Киркира. Нямат летни горещини, нямат зимни студове; като климат Киркира е върхът. Но на Киркира няма върхове; най-високата й точка е 916 метра.

Триглав, Туин пийкс, Безбог, Мусала, Олимп …. това са върхове.

Връх Триглав има в Централния Балкан, друг Триглав в Словенските Алпи, но и на Киркира има Триглав, представете си. Въпреки че е най-ниският триглавец, само на триста метра над синьото море той най ме разсмя, понеже киркиранците са Mocking birds. Присмехулници. Средното от трите възвишения го нарекли „Лъвската глава“. Не ми мяза много на глава на лъв, ама нейсе. Вляво и вдясно от главата има две загладени отгоре безименни тепета и киркиранците ги именували на двама неотдавнашни US президенти, сещате се кои, затова им спестявам имената, а сега ги наричат Тръмп и Меркел. Киркиранците никога не са били под Турско; видях, че и под Американско не падат. Сърдечни са и слънчеви, знаете, че под слънцето се натрупва хормонът на щастието, а дините, смокините, гроздето и овошките стават захарни.

Корфу е в Йонийско море, което съдържа 33 промила сол, Средиземно – 28, а Черно море само 19, затова нашата риба е по-вкусна от Беломорската и от другата, която внасяме.

От соленото Йонийско море генуезците добивали сол, но венецианците им потопили гемиите и им отнели бизнеса. Така се постъпвало едно време. Така се постъпва и сега.

После, където имало солена вода, тя ставала английска; Ла Манш станал The English ChanneI. Англичаните измислили солния данък в Индия, връх на данъчна практичност. Като не можели да преброят индусите, че да ги обложат, те ги изолирали от солниците, а от сол се нуждае всеки мъж, жена и дете. Англичаните насочили индусите да произвеждат опиум и водили две опиумни войни с Китай да го заставят да внася опиум.

Английският писател Даръл пишел за други работи. Той заживял на Корфу, пардон на Киркира. Когато наближихме къщата му, жената вътре беше излязла на прага да ни посрещне, понеже ни чула отдалеч; Томски е гласовит и се възхищаваше шумно от пейзажа. Тя била от Троян; сега много българки работят в чужбина.

Прочесвахме усилено Троянския Балкан, когато бяхме новобранец. Лейтенантът даваше почивка и се изтягахме на килим от билки и цветя под връх, който не беше триглав, а двуглав, и се казваше Момини гърди. Хубаво е да атакуваш момини гърди, когато си новобранец.

После българската телевизия пусна мистериозната поредица „Туин пийкс“. Предложих на преводачите да преведат „Туин пийкс“ като „Чифте баир“. Те не възприеха предложението ми сериозно, но и аз не се възприемам сериозно.

Иначе, сериозно, киркиранците са гърци, казват ти калимера. Казват, че няма гръцки танц сиртаки, щото Микис Теодоракис го измислил за филма „Зорба Гъркът“. Но едни български деца, момиченца и момченца заедно с родителите си им показаха такова вихрено сиртаки, че им събраха очите, докато едни смаяни немци ръкопляскаха.

Не зная защо на Корфу не видях щъркели, жаби, комари, гларуси и чайки.

И в България имаме върхове, чиито имена водят мълчалив спор помежду си. Безбог в Пирин, Мусала (което значи близо до Бог) в Рила.

Май ще излезе, че по нашите земи цивилизационите наченки са по-стари, откъдето и да е. Но макар и 17 метра по-нисък от Мусала, Олимп имал по-силен пиар като обиталище на боговете, които там си пиели ракията … узуто … всъщност амброзията. Долу на земята гръмовержецът премиер Зевс кръшкал на Хера, Афродита, на военния министър Марс, казвайки Мейк лъв нот уор, Аполон бил министър на културата и прогностиката чрез Делфийския оракул, Хермес с крилатите сандали на търговията, далекосъобщенията и лъжата, както сега ни лъжат с роуминга …. абе, хубав кастинг има в „Илиадата“, „Одисеята“ и „Енеидата“. А хората били на тъмно без огън и светлина. Прометей им дал огъня, а Зевс го приковал о една скала в Кавказ, защото хората направили гръцкия огън – нещо като напалм за опожаряване на вражески кораби. Сиреч, когато Прометей ги светнал, те направили оръжие.

Когато от един бункер в пустинята Невада физикът Опенхаймер видял двойната огнена гъба от чудовищния взрив на творението си, той се разплакал и промълвил: „Шива, разрушителят на светове“. САЩ не могат да приковат севернокорееца Ким, че да не направи каквото US president Harry Truman направи на Хирошима и сега US president Trump e в цугцванг, дрънка обичайните заклинания за „международната демократична общност“, която не съм виждал, нито й зная телефонния номер. Но всички й плащаме лепта. Тол такс. Гърците я измислили. След Троянската война на цар Агамемнон му трябвали пари за нова война; той преградил един нищо и никакъв път и преминаващите плащали с дребната монета лептон (затова казваме лепта). Тъй върви светът, доколкото разбирам. Не разбрах защо в Киркира (остров Корфу, чийто патрон е самият гръмовержец) не видях щъркели и жаби. Сякаш дъртите жабоци сме се врекли всяка жаба да си знае гьола и си стоим в България. А жабчетата – Hit the road Jack. Жабките – Нюйорк, Нюйорк. If you can make it there you can make it anywhere.

Я не знаем как е, ама и така не е – казал Вуте.

Не вярвайте на персонажите, които всичко знаят. Изслушвайте ги With a grain of salt. Със зрънце сол; няма значение от кое море.

Само не с хималайска сол. Тя е отлежавала милиарди години, а на пакетчето пише, че има срок на годност 24 месеца.

Димитри Иванов

http://segabg.com

loading...