Кочина, клоака, блато, ферма, в която всички са равни, но някои са много по-равни от тях

Покрай всичките други неща и грижи бях пропуснал да видя два нашумели клипа – този, в който бабаит рита възрастна жена и само дето не я убива; и онзи, сниман в училище с идиотска песен за тупалка и бухалка.
Само четири изречения по този повод:
– И двата клипа са еднакво пошли, гадни, мръснишки и брутални.
– И двата клипа ни показват това, в което се е превърнала едната България – с която аз нямам и не искам да има нищо общо, но тя обитава едно и също географско пространство с другата България, в която съм аз и вонята от нея нахлува през прозорците на моето лично и социално пространство.
– И двата клипа обясняват защо всичко българско и родно, което иска да живее достойно, да бъде оценено, да постигне нещо, да не затъне в калта, ще се спаси оттук, защото живеенето тук става опасно за нормалния човек.
– И двата клипа са нагледно доказателство, че всяка крушка си има опашка -простият и изпростял език на властниците, тяхното поведение – дърпаници на жени, псувни, тичане запотени по бели гащи в неутешена спортна страст, щипане господарски по бузите, демонстрации на жизнен стандарт, чанти, жестове, шеги, отношения към ценностите, непукизъм към порядъчните, пренебрежение към кадърните, схващания, че справедливостта е класово понятие, деленето на постните бюджетни пици за малките хора и мазните чевермета за „големите“ хора, наричането на учените феодални старци, корупцията, считането за балама, всеки, който не лъже и не краде така, че да не го хванат, превръщането в слуги на самозабравили се едрогабаритни мамини синчета, безбожно безполезната и опасна по-по-най-главна прокуратура, тоталната безнаказаност за тях, гарантирана строго от съдебната система – всичкото това води до всичкото онова, до което е довело.
Два клипа като една човешка мъка – в какво сме се превърнали и на какво сме заприличали. Кочина, клоака, блато, ферма, в която всички са равни, но някои са много по-равни от тях.
Как един родител и преподавател да не каже на свестните млади хора:
– Стойте далеч от тази септична яма! Или си запушете носовете, запретнете ръкави, вземете лопати и … тояги – и я почистете заедно с тия, които са я създали!

Николай Слатински

Резултат с изображение за Nikolay Slatinski

https://www.facebook.com/nikolay.slatinski?fref=ts

loading...