Кравата Пенка ги трогва, протестът на майките – не!

Дописваме последната страница на българското европредседателство. То ще влезе в историята със совалките на премиера ни от Брюксел до Рияд и от Берлин до Истанбул (Кисинджър, уж родоначалник на дипломатическите совалки, ряпа да яде с неговото иди ми-дойди ми между Тел Авив и Кайро в края на седемдесетте). Кой ли не попадна в крепките му обятия – и Меркел, и Макрон, и Юнкер, и Туск, и Могерини, и… абе за когото се сетите, няма да сбъркате. Благодарение на усилията му в някогашното балканско буре с барут вече ще прелитат златокоси ангели и ще мият нозе в утринната роса на умиротворените тучни пасбища. Иншаллах – дай боже, както казват арабите. Няма съмнение, че макар и понатежало, тялото на Бойко Борисов няма да рухне под прегръдките на видните гости, които ще се съберат в столицата на заключително заседание на 29 юни. Когато слухът на европейските нотабили ще бъде погален от скоропоговорките на сладкопойната Бойкова чучулига Павлова.
И все пак. Не това ще бъде гвоздеят на паметното българско председателство. Друг, доста неочакван, ще бъде апогеят, не – апотеозът, който може и да позатъмни официалния финал. Защото в този апотеоз главна роля ще играе не някакъв скучен брюкселски чиновник, а живо същество, добило изключителна популярност в европейски, а защо не и в световен мащаб. Високопоставена делегация на Европейския парламент ще изпревари заседанията в двореца на културата и още на 27 юни ще пристигне на посещение в с. Копиловци, където ще има среща с… кравата Пенка и нейния стопанин бай Иван Харалампиев. Какво ще си говорят Пенка и високите й гости навярно ще остане тайна, но бай Иван вече даде тона с изявлението, че „Пенка е символ, който променя и ще променя много закони в животновъдството“. Да му се не надяваш на бай Иван! И символист се извъди, след като БАБХ отмени смъртната присъда на стоката му.
Но за да не се нарушава апогеят ли, апотеозът ли (изборът е ваш), налага се властите спешно да вземат някои неотложни мерки, за да не би да поставим скъпите гости в неудобно положение. Защото, представете си, че онези нахалници – майките на децата в неравностойно положение, попаднат в полезрението на скъпите туристи от Париж, Берлин, Брюксел и т.н. Ами ако някой все още недостатъчно шлифован по законите на добрия тон и евроценностите се тупне по челото и каже на глас: „Ние хубаво се заинтересувахме от съдбата на кравата Пенка, ето и делегация на парламента й отива на крака след щастливата развръзка, за която и ние допринесохме, а тия женици тук, с тяхната участ, дали не заслужават поне половината от вниманието, оказано от международната общност на питомката на бай Иван?“ Малко е вероятно да се намери такава чувствителна душа сред високите гости, но не е ли по-добре да бъдат взети своевременни мерки, за да не се нарушава душевното им равновесие. Какво чакат властите, та не разкарат още утре, не – още днес, тези натрапници, които само тъпчат тревата зад Народното събрание и развалят гледката към храма „Александър Невски“! Още повече, че категорично мнение за досадните майки изразиха най-видни представители на властта, профсъюзите и галените дъщерички на софийския елит.
Тонът зададе корифеят на мира и сътрудничеството на Балканите, Европа, света и цялата Вселена: „Темата за майките да ми се маха от главата!“ Вицето му Валери Симеонов: „Не внушавайте, че каквото искат майките, това ще стане!“ Профсъюзният лидер Димитър Манолов конкретизира премиерския намек, че майките са маша в нечии ръце: „Майките на децата с увреждания са подстрекавани да протестират.“ Върха все пак покори видната интелектуалка, щерката на Илиана Раева и Наско Сираков – Славея: „Повръща ми се от такива майки.“ И надълго и нашироко обясни (вярно, с доста правописни грешки) защо точно й се повръща.
Срамната гавра с тези злочести майки не мина незабелязано, не успя да я засенчи дори одисеята на кравата Пенка. Поне за българската общественост. Но очевидно майчините неволи не са произвели такова силно впечатление върху съзнанието на брюкселските чиновници, както ги е впечатлила Пенка. А да речеш, че те нямат уши и очи в София: я погледнете многоетажната модерна сграда на Европейския парламент и други служби на ул. „Раковски“, на пъпа на столицата. Но явно обитаващите я високоплатени чиновници се радват повече на шаренкото и това споделят с централата. А знайно е, че отегченият чиновник дори в Брюксел се рови главно за жълтурии, с каквито изобилства световната мрежа.
Резултатът: делегация на Европейския парламент на официална визита в обора на Бай Иван Харалампиев и лично запознанство с кравата Пенка. И ако перифразираме знаменитото „Майната му на православието!“ на Соломон Паси, ами: „Майната им на тези досадни майки!“

Константин Иванов


Кравата Пенка стана звезда


Системата ги убива, но на кого му пука

http://duma.bg