КРЕДИТИ И СУБСИДИИ С „ОСОБЕНО МНЕНИЕ“

България получи първия транш от плана за въстановяване и развитие гласуван от 27-те страни членки на съюза. Най-доволен е Атанас Пеканов, на който му се изтъркаха подметките да ходи до Брюксел и да се връща за допълнителни поправки. На пръв поглед всички са доволни. Дори и най-кресливите защитници на „суверенитета“ на България не правят връзка между отпускането на парите и гласуването в парламента предложение за доставка на оръжие за Украйна.

За да получи следващите траншове, България се ангажира освен да върви в крак с европейската политика насочена срещу Русия, да намали ползването на въглища и прането на пари. Изисквания за които Пеканов от радост не казва нищо. Премълчава и жестоките пазарлъци предхождащи гласуването свързано с разпределението на 750-милиарда евра.

Разделена горе-долу на две части, първата под формата на субсидии, втората на кредити. Както често се случва, пред огромната обща „баница“, някои от членовете се противопоставиха на делбата на паричните фондове. Те дори се обединиха в така наречената група на „Скръндзите“. Нейни членове са Австрия, Холандия, Дания, Швеция и от време на време Финландия. Страните от тази група са за много по-строга финансова дисциплина от настоящата.

Те винаги са обвинявали страните от „Юга“ в разточителство. Верни на икономическите си принципи, „Скръндзите“ блокираха пазарлъците, изисквайки частта „субсидии“, да бъде намалена за сметка на „кредитите“. Франция, Италия и Германия спасиха положението, по най-класическия начин.

Първоначално общата сума за групата: Австрия, Холандия, Дания и Швеция беше 250 милиарда. Комисията увеличи общият им бюджет докато клекнат. Така вместо 250, „Скръндзите“, които преставляват 8% от населението на континента ще получат 360 милиарда евра от плана за развитие.

Най-доволен от всички е със сигурност е Атанас Пеканов, защото той донесе „добрата новина“, а с „Прането на пари“ ще се занимава някой друг.

P.S. Според професор Гарабед Минасиян, само в последните 2 години, от България са изнесени 14,5 милиарда евра.

Божидар Чеков