Кремъл: Надяваме се, че Европа няма да направи нещо глупаво

Кремъл предупреди Европейския съюз да не обвързва отношенията си с Русия със случая “Навални”. От Москва очакват Брюксел да се въздържа от глупави постъпки, а позицията бе съобщена от говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Днес съдиите в Москва гледат присъдата на руския опозиционер Алексей Навални. Магистратите в Москва ще гледат искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда за опозиционера да се превърне в ефективна. Прокуратурата обяви, че ще подкрепи искането.

Случаят “Навални” обаче привлече международния поглед, още повече след протестите в подкрепа на критика на Кремъл. Задържани и бити бяха демонстранти, които се обявиха против ареста на Навални. Европа също заплаши със санкции. Сериозна заявка е спирането на проекта „Северен поток – 2“. Кремъл от своя страна категорично отказа да се вслушва във външните призиви, тъй като става дума за вътрешен за Русия въпрос.

“Надяваме се, че няма да се случи такава глупост като свързването на отношенията Русия-ЕС с този затворник”, посочи още Песков, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Повод за изказването му е предстоящата визита на главния дипломат на ЕС Жосеп Борел.

“Ако Борел носи твърдо послание, нашият министър Сергей Лавров ще му отвърне също толкова твърдо”, предупреди Песков.

https://frognews.bg/