Кризата – в катастрофа

Нов ценови рекорд счупи природният газ – 2000 долара за кубометър. Краят на тази черна серия от рекорди обаче не се вижда. На този фон кощунствено звучи намерението на ЕК да вдига драстично акцизите на горивата след година. Кой ще я плаща тая скъпотия – не е ясно. Дървата за огрев също са поскъпнали двойно от лятото до днес. Пенсиите и заплатите обаче – не. Но картелът на горивата пак ще е на плюс в тая мръсна игра.

За храните и стоките от първа необходимост изобщо няма да отваряме дума – треперим, като наближим касите в магазина. В същото време два от трите мобилни оператора ЕДНОВРЕМЕННО обявиха 5% поскъпване на услугата. Заради инфлацията, представете си. Картел? Ами. Ако питате КЗК – няма такъв никъде в държавата.

На този фон едрите енергийни монополисти плашат гръмогласно с масови фалити, със спиране на тока и прочее, ако мораториумът не падне веднага и не им дадат веднага 1,6 млрд. лв. от приходите на АЕЦ-а. Притиснат, премиерът Петков даже допусна, че мораториумът може да падне преди края на март.

Изобщо – всички доставчици на услуги и търговци се оправдават с тока и инфлацията. Само че балъци не останаха. И кризата, и катастрофата, и сметката ще я плащаме ние. Докато тяхното пак няма да се загуби.

Нора Стоичкова

duma.bg