Кризисният щаб по енергетиката съобщи много притеснителна новина

Финансовата дупка в „Булгаргаз“ е била за стотици милиони

Кризисният щаб по енергетиката, който работи активно от около три седмици, съобщи много притеснителна новина.

„Проблемите, които са натрупани, са наистина много. Първоначално беше необходимо щабът да събере информация, за да можем да преминем към реални стъпки и решения. Започнахме да работим първо по въпроса с интерконектора с Гърция. За съжаление е изгубено много време, през което реално нищо не е правено. Проблемът вече е решен“. Това заяви на брифинг Христо Алексиев след заседанието на Кризисният щаб по енергетиката.

„Втората тема е стабилизирането на „Булгаргаз“ – каквито и доставки да искаме да осигурим, те трябва да бъдат платени и авансирани. Оттук нататък трябва да работим по следващата част – да осигурим достатъчно количества газ на добри и поносими цени“, посочи още той.

Добрата новина е, че за септември има осигурени, но от октомври нататък вече няма такива, уточни Алексиев.
От думите му стана ясно, че основната цел, която са си поставили, е осигуряването на газ, чиято цена да е поносима за потребителите.

Енергийният министър Росен Христов обясни, че количества газ са осигурени частично за септември и недостатъчно за октомври. Поради тази причина служебното правителство е било принудено да се фокусира върху количествата, а не върху цената, което води до допълнително подсилване на инфлацията в страната, уточнява Христов.

Финансовата дупка в дружеството „Булгаргаз“ е била за стотици милиони, въпреки че реализира печалба, то е било абсолютно неспособно да извършва нормална търговска дейност, за да се разплаща за доставките на газ.
Източник: trud.bg