Кристалина Георгиева направи много тревожна прогноза

Алармира, че суровата зима може да разпали социалното недоволство

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева направи много тревожна прогноза за предстоящата зима.

Тя посочи, че суровата зима може да разпалят социални вълнения в цяла Европа, отбелязва Българското национално радио.

Според Кристалина Георгиева настоящата ситуация означава, че Европейската централна банка трябва много внимателно да балансира борбата си с инфлацията. Заедно с това трябва да държи сметка за необходимостта да поддържа икономиката в движение.

„Със сигурност в някои страни има страх от рецесия. Дори да не е рецесия, има страх, че ще се почувства като рецесия през зимата“, каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Междувременно Евростат определи страната ни като предлагаща най-евтиния труд в целия Европейски съюз.
Такива са изводите в изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие. В същото време друго изследване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г., предава bTV.

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час.
Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.
Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании които търсят квалифицирани работници.
Източник: blitz.bg