Кристиан Вигенин разкри каква е вероятността БСП да състави правителство

В началото на следващата година ще поискат вот на доверие

Зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин разкри каква е вероятността БСП да успее да състави правителство.

Той определи вероятността за съставяне на правителство с третия мандат като 50:50.
Вигенин допълни, че ако успеят да съставят кабинет, работата му ще продължи до края на годината, след което ще бъде поискан вот на доверие.
Това стана ясно от думите му по време на пресконференцията, дадена в Ямбол.

Той посочи, че БСП ще се ръководи в преговорите по договорената с „Продължаваме Промяната“ (ПП) управленска програма преди първия опит за съставяне на правителство.

„Имаме добра основа, която ще ни спести известно време. От гледна точка на съдържание за нас е ясно, какво би трябвало да прави следващото правителство. Подписали са се три партии, не виждам причина ИТН, да не подкрепи тази програма. С повече откритост и диалог смятаме, че можем да стигнем до солидно решение, което да стабилизира политически ситуацията и страната“, коментира Вигенин.

По думите му ПП е в правото си да издигне премиер, а БСП ще настоява в евентуалното ново правителство да запази всички свои досегашни министри на постовете, заради успешната им работа. Ще бъде поставен обаче въпросът за капсулирането на отделните министерства в една от партиите.

„С времето се оказа обаче, че като че ли тази система на работа не е най-добрата. Може би трябва да се върнем към варианта, в който, освен министъра от една партия, би следвало на най-високите политически постове, заместник – министри например, да има и от другите партии. Това ще подобри координацията в самата коалиция и ще даде възможност на партньорите да участват в политиката на правителството във всяко едно от министерствата“, отбеляза Вигенин.
Източник: dir.bg