Крум Савов: Българинът ще спре да инвестира в покупки на жилища

Жизненият стандарт на българина е най-нисък в Европейския съюз, а се оказа, че има огромен брой българи със свободни средства и капитали, които инвестират изключително много в покупка на жилище. Тук изобщо не говорим за първо и единствено, взето с кредит, а за хора, които така преценяват, че това е най-сигурен начин да си инвестират парите и според мен след спукването един балон през 2008-ма там и фалита на lehman Brothers,
.

българите, може би, а и в световен мащаб, не си взеха поуки и изводи, и продължиха в тази посока.

Да работят със свободни инвестиции почти през цялото време в ново, и ново, и ново строителство. София се разраства с бързи темпове, отиваш да си търсиш жилища, а всичко е продадено на зелено. Това означава, че свободен капитал и налични средства в населението има. Сега в какъв процент, много, много не съм наясно. Така журналистът Крум Савов по Нова Тв дали е правилно българинът да купува жилища заради инфлацията и очакваното повишаване на лихвите за ипотечните кредити.

За мен това е неработещ начин да се развива една икономика. По-добре да поемаш рискове и да станеш инвеститор в някакъв тип бизнес, който ще дава принадена стойност, защото едни празни апартаменти, които стоят и чакат своите потенциални наематели или купувачи, малко, по-малко се амортизират. Явно, може би София и Пловдив са някакво изключение, защото имаме струпване на огромно количество хора, които искат да живеят и да работят, и така за тези, които купуват жилища, няма такава опасност за вложенията им, тъй като има изключително свободни накупени жилища, но мисля, че българинът просто ще спре да инвестира в покупки на жилища, допълни Крум Савов.

https://frognews.bg/