Кръв на протеста в Габрово, освиркаха Томислав Дончев и кмета Таня Христова

Напрежението на протеста в Габрово ескалира. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и жандармерия. Чупят се стъкла, замерят жандармерията с камъни. Има вече пролята кръв, предава БГНЕС.

Към 21:30 ч. силите на реда овладяха положението, няколко души бяха арестувани, а пострадалите при сблъсъците са откарани в спешния център на града. Двама от ранените са журналисти от ямболското радио 999.

Хиляди се събраха в центъра на града за втори пореден ден в знак на протест срещу безчинствата на трима цигани, които пребиха служител на хранителен магазин по време на работа.

С възгласи „Оставка“ и освирквания бяха посрещнати кметът на Габрово Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев, който се опитаха да успокоят напрежението.

„В годините назад има несвършена работа и то най-вече по отношение на обществения ред. Категорично решителни мерки по отношение на обществения ред и сигурност на гражданите ще има – това аз ви го обещавам“, подчерта Дончев, цитиран от БНР.

За разлика от вчера, когато протестът на жителите на Габрово не беше организиран, днес има организация. Инициаторите на протеста се стремят да запазят спокойствието в града и да не се стига до ескалация на напрежението, въпреки че от протестиращите се чуват гневни възгласи срещу това тяхно намерение.

След като днес съдът остави за постоянно в ареста тримата цигани, пребили продавач в неделя вечерта на работното му място, от съображения за сигурност те бяха отведени в Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

Габрово под блокада 

Всички подстъпи – входове и изходи на града, са блокирани от полиция. Пътуващите към града биват проверявани и ако нямат настоящ или постоянен адрес на територията на Габрово, биват отклонявани по обходни маршрути.

Днес през целия ден интернетът на всички доставчици в града беше спрян под претекст, че има профилактика на предавателните устройства.

Гражданският протест потегли от центъра на Габрово към къщите на ромите. Специализирани полицейски сили охраняват и протестиращите, и къщите на ромите.

Шествието стигна до кордона с жандармерия, която е с щитове и каски. Силите за сигурност са разположени в непосредствена близост до ромските къщи.

Протестиращите скандират „Българи, юнаци“ и „душа и сърце за България“. За момента няма сблъсъци. Групата е от няколко хиляди души. Към нея се присъединиха хора по целия път на шествието.

Някои от протестиращите хвърлят предмети по колите на жандармерията.

По-рано през деня кметът на Габрово Таня Христова разпореди да бъдат съборени необитаеми постройки, издигнати върху общински терени, за да се не самонастанят роми.

Снимки: БГНЕС-1555006045.jpg

http://epicenter.bg

loading...