Кръстникът дава на Горанов и вила за 336 бона

„Освен безплатен апартамент, кръстникът на Владислав Горанов му е осигурил и луксозна вила във вилна зона Ярема. Импозантната сграда по документи принадлежи на Снежана Сариева, съпруга на кръстника Иван Сариев. Владислав Горанов често я посещава, а съседите твърдят, че дори надзиравал строежа и давал инструкции на работниците”, пише Биволъ и вади всички книжа по темата. Напомняме, че Снежана Сариева е собственик и на апартамента от 180кв.м в луксозния комплекс ЕСТЕ, вдигнат от братя Домусчиеви, където живее „безвъзмездно” финансовият министър. По закон той няма право да ползва никакви облаги от частни лица. Горанов се опита да обясни случая с роднинска връзка, но тя липсва между него и Сариева.
„Вилата в Ярема  е построена на два от трите терена, които Снежана Сариева купува на 13.11.2003 г. от община Самоков. По същото време Иван Сариев също прави имотна придобивка в района – двуетажна вила само за 3000 лв. По-късно той изкупува и  терена, на който е построена вилата, като плаща на Община Самоков 3600 лв. за 1188 кв.м. Така семейството срещу скромна сума се сдобива с четири участъка в скътаната сред гъста борова гора вилна зона на 30 мин. с кола от София и на също толкова от Белчинските бани. Любопитен факт е, че имотите в самата вилна зона не са нанесени в Кадастъра, за разлика от имотите извън нея. Това затруднява значително намирането на собствениците им.
По-късно единият участък на Сариева е продаден без надценка на съпруга на Нина Петкова Ставрева. През 2007 г. тя става началник на кабинета на финансовия министър Орешарски, а през 2014 е главен секретар на Министерския съвет, когато той е премиер. Ставрева обаче „забравя” да декларира придобивката през 2007 г. Декларира я чак през 2014 г. заедно с построена на терена вила на стойност 336 000 лв.
През 2012 г. Сариева си вади разрешително за строеж на вили върху двата терена, останали на нейно име. Както се вижда от историята на Google Earth, строителните работи са започнали преди 2014 г. Двете къщи-близнаци са въведени в експлоатация с акт 16 номера  V-608 и V-609 от 26 юни 2018 г.
В процеса на строежа Владислав Горанов се е появявал много пъти на място, твърди Фрогнюз в две публикации датирани от октомври 2015 и април 2018 г. През април т.г. той дори е заснет от екипа на сайта, който е разговарял с местни хора, потвърдили за честото присъствие на министъра и съпругата му в имота.
Биволъ изпрати въпроси до министър Горанов чрез пресцентъра на финансовото министерство, за да изясни ситуацията какво отношение има той към имота на неговите кръстници. Инвестирал ли е в строежа, ползва ли имота и при какви условия? До редакционното затваряне на статията отговор не се получи.
До момента министър Горанов не е дал обяснения и за апартамента, който ползва безплатно, въпреки призива на премиера Борисов от Брюксел да го направи. Луксозното жилище с площ от 180 кв. м. в комплекса Есте Хоум енд Спа е собственост на Сариева, която е броила за него през 2011 г. 382 560 лв. (при реална цена 306 000 евро) на фирмата Есте Пропъртис, собственост на дружество на братята Домусчиеви – единият е шеф на КРИБ.
Горанов ползва безплатно апартамента от 2012 г. до днес, но не е декларирал тази облага в натура до тази година (прави го в последния възможен ден – 8 юни 2018 г.). Преди три дни стана ясно, че прокуратурата е започнала проверка за престъпление по чл. 283 НК/чл. 304б НК, което е възложено на КПКОНПИ.
Междувременно Биволъ разкри, че през февруари 2015 г. синът на Сариеви е започнал работа в Министерството на финансите като експерт и е участвал в комисии по обществени поръчки. По това време Горанов е министър на финансите в правителството Борисов 2.
Кой е щедрият кръстник?
Кръстникът на Горанов е Иван Христов Сариев. Той е син на полковника от ДС Христо Сариев, бивш шеф на Седмо главно управление /ЦИОУ/ на ДС (след 1979 г.). Където е работил и Цветан Цветанов по времето на комунизма. По линия на Първо ГУ Сариев-баща е вербовчик на Петко Русинов – един от знаковите червени мулти-милионери на прехода, приватизирал Океански риболов. Впоследствие именно Русинов продаде рибното пристанище, заедно с цялата прилежаща база в Бургас на бившата спътница в живота на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова.
Иван Сариев завършва военната академия Г.С. Раковски, но не прави кариера в армията. Има бизнес в областта на информационните технологии. През 2002 г. влиза в управата на държавната фирма Информационно обслужване, чийто принципал е Министерството на транспорта. По време на Тройната коалиция Иван Сариев става съветник на финансовия министър Орешарски. Но е известен най-вече като виден масонски шеф и обединител на разцепеното българско масонство в ложата ОВЛБ”.

http://19min.bg