„Кумгейт“ прерасна в схемата „Батко и братко“

Скандалът с шуробаджанашките назначения в Хасково бе затъмнен вчера от нова порция разкрития на БСП. В нова схема в Габрово, наречена „Батко и братко“, бе забъркан вицепремиерът Томислав Дончев, който е бивш кмет на града. В Силистра пък представителите на ГЕРБ в местната власт притискали колегите си от БСП да спрат с разкритията под заплаха от саморазправа. Новите данни са част от 70-те сигнала, които са получени на „Позитано“ 20 от различни части на страната, обясни соцдепутатът Желю Бойчев.

От обясненията на колежката му Кристина Сидорова се разбра, че братът на Томислав Дончев – Момчил Дончев, е управител на общинско звено „Озеленяване“ в Габрово и е бил назначен без конкурс. Той управлявал бюджет от 1 млн. лв. Разкритията обаче не спират дотук. Минко Михов – брат на бившия депутат от ГЕРБ и настоящ областен координатор на партията Цветомир Михов, влязъл в съвета на директорите на габровската болница, макар вече да не работел там. Д-р Минко Михов в момента работи в МБАЛ „Света Марина“-Плевен. Той е хирург с две медицински специалности – обща и гръдна хирургия. Специализирал е в „Пирогов“, Швейцария и Белгия.

Фирма на Цветомир Михов пък изпълнявала всички обществени поръчки за поддръжка на автопарка на общинския пътнически транспорт и на фирма „БКС Габрово“ ЕООД. Невена Петкова – съученичка на съпругата на Михов, е областен управител на Хасково. Съпругът на Петкова е зам.-директор на областната дирекция на МВР, а свекърът й – общински съветник от ГЕРБ в Севлиево. Невена Петкова е бивш разследващ полицай. Когато съпругът й Цветан Петков става зам.-шеф на областната дирекция на МВР, напуска и започва работа като шеф на дирекция „Хуманитарни и социални дейности“ в община Севлиево. Свекърът Цветан Стоянов е бивш кмет на село Шумата.

Кръстниците на кмета на Габрово Таня Христова – Момчил и Мария Недеви, били съответно юрисконсулт на НЗОК и председател на общинската и районната избирателна комисия в Габрово. Деница Ноева – сестра на зам.-кмета от ГЕРБ Климент Кунев, е началник на общинския отдел „Проекти и икономическо развитие“. Съученикът на Кунев Мирослав Йорданов е директор на архитектурно-историческия резерват „Боженци“. „В Габрово моделът „Батко и братко“ е в сила от няколко години. Единственото и най-важно условие, на което човек трябва да отговаря, за да бъде назначен, е да бъде член на ГЕРБ. Това е моделът на град, в който ГЕРБ печели изборите с голямо мнозинство, и вероятно това е начинът за победа“, заключи Кристина Сидорова.

Томислав Дончев, който е в чужбина, не отговори на запитване на „Сега“ по темата. Депутатът от ГЕРБ и бивш кмет на Габрово Николай Сираков обаче нарече обвиненията на БСП „претопляне на стара манджа“. По думите му социалистите говорели същото и на миналите местни избори, след което засегнатите завели дела и ги спечелили. Той не отрече, че има случаи, в които в управлението влизат хора, които са съученици и роднини. „Разбира се, че в такъв малък град, ако си минал през две елитни училища, ще бъдеш съученик с голяма част от хората в този град“, изтъкна Сираков. И обобщи: „Информацията, която беше извадена, показва, че Хасково е част от един мащабен сценарий, по който се цели очернянето на ГЕРБ и дискредитацията на партията за предстоящите местни избори. Личи си по схемите, които са еднакво направени. Вземат се факти, които наистина са факти – кой с кого е кум и съученик, и оттам-нататък се пришиват лъжи“. Шуробаджанашката схема в Хасково с участието на Делян Добрев на практика не бе отречена от него. Напротив той обясни, че в хасковската управа работи отборът мечта на града.

Вчера покрай габровските разкрития зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че „всички хора в ПГ, които станаха общински съветници и кметове, преди не се познаваха“. „Съвсем нормално е, когато станем приятели през тези 10 г., някой да се обърне към приятел и да каже: Ще ми станеш ли кум“, смята партийният заместник на Бойко Борисов. Твърденията спрямо Томислав Дончев Цветанов определи като „несериозни неща“. „Томислав Дончев не назначава в Габрово. Сигурно трябва да се обади на брат си и да каже, понеже съм еди-какъв си, трябва да напуснеш. Това иска БСП“, възмути се Цветанов. И допълни, че казусът „Хасково“ е приключен.

––––-СЦЕНАРИЙ

„Сега разбирам, че БСП подготвяли да се говори нещо. Имам го като сценарий, който подготвят. Ще го оставя запечатан, след 1 месец, когато този сценарий започне да се разиграва, мога да ви го покажа“, заяви Цветан Цветанов. Сценарият бил да се създаде разкол между него и Бойко Борисов. „Във всяко едно ключово важно решение винаги сме вземали политическо решение и сме го съгласували винаги с Бойко Борисов“, подчерта Цветан Цветанов.

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

http://segabg.com

loading...