Кунчев иска затваряне на нощните заведения и казина. Мачовете – без публика

По-строги мерки срещу COVID-19 предлага главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В доклад до Министерството на здравеопазването Кунчев иска затваряне на нощноните заведения и казина и край на мачовете пред публика.

Основание за това е регистрираната към момента 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната, която е 265,52 на 100 000 население.

За предложението си Кунчев загатна още тази сутрин. Вече дни наред страната ни отчита ръст в броя на заболелите от COVID-19. Натискът върху лечебните заведения също се увеличава. Целта е новите ограничения да прекъснат механизма на предаване на вируса като се попречи на струпването на хорца.

Остава обаче алтернативата – работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100% наличие на зелен паспорт от персонала, т.е. персоналът да е ваксиниран.

Спортните събития на закрито пък да се провеждат без публика, предлага още държавният здравен инспектор. И тук се предлага алтернативен вариант с допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала и то само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване при капацитет не повече от 30% запълване и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите. Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Кунчев предлага преустановяване на всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива – концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ.

Предлага се и затваряне на музеи, галерии и други културни събития, като остава възможността за използването на така наречения “зелен паспорт”.

Той иска да се прекратят и конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция).

Като възможност за намаляване на негативните последици от ограничителните мерки върху бизнеса е целесъобразно използването на въведения вече т.нар. зелен (санитарен) паспорт (100% от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи) като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки. Наличното вече официално приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG, одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store, ще спомогне на персонала в различните обекти, прилагащи този подход лесно и бързо да проверяват сертификатите на посетителите. В посочения случай се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито при заемане на 50% от капацитета на помещението и 100% наличие на цифров COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване от всички заангажирани и участващи лица.

Преустановяване работата на закрито на заведения за хранене, като се допуска обслужване на открито при осигуряване на отстояние от 2 м. между столовете на масите и посетители на групи до 6 човека на маса, с ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете.

Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Преустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Същите обслужват само гости на местата за настаняване по възможност чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект, но не повече от 50% от капацитета на заведението.

Frognews.bg