Купеният отвън не вижда гредата в окото си

Новоизлюпеният и изпран за трети мандат Бойко Борисов реши да се изкаже и за скандала от последните дни, свързан с нерегламентираната среща Цацаров – Дончев – Гергов от „паралелната държава“. И очаквано премълча гафа на главния (си) прокурор, като нападна БСП и нейните „червени олигарси“, водещи битка за това кой да надделее в партията. Само че стъпи накриво в опита си да направи паралел и да оправдае с компетентното си мнение колко почтено постъпват самият той и неговата партия ГЕРБ. Съвсем цинично и даже с подчертана гордост обяви, че е получавал средства от чуждестранни НПО като германските фондации „Конрад Аденауер“ и „Ханс Зайдел“, които са осигурявали всичките му партийни финансирания.
Струва си да припомним в тази връзка на господина какво гласи чл. 24. (1) от Закона за политическите партии. Защото там в точка 4 черно на бяло е записано, че те не могат да получават: „средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел“.
Изглежда, Борисов мисли за редно извън закона външни организации да финансират дейността на българска партия. Не е ли в този случай поведението на ГЕРБ по-престъпно от това на други политически сили, които ползват същите евентуални „услуги“ от български олигарси? Така поне не обслужват външни чужди интереси. Но така се получава, когато си повярваш, че си дядо Господ. Започваш да раздаваш присъди и да клеймиш наляво и надясно, без да виждаш гредата в собственото си око.
Признанието на Борисов всъщност е признание за незаконни действия, насочени срещу българския закон и срещу германските данъкоплатци, които са ощетени чрез средствата, излети в една чужда партийна битка. И това впрочем не е от вчера. Всеизвестно е, че точно „Конрад Аденауер“ и „Ханс Зайдел“ бабуваха за раждането на новата дясна партия ГЕРБ преди години. Помагаха с пари, програми, обучение. Двете фондации опитаха да налеят политическа култура в групировката ГЕРБ, от което обаче тя не стана нормална партия. Пак тези две германски НПО-та си затвориха навремето очите за миналото на Борисов. Затвориха си очите, когато той произвеждаше скандал след скандал и извършваше явни закононарушения и като премиер. Затвориха си очите за посегателствата на ГЕРБ върху разделението на властите, върху медийните свободи, да не говорим за корупцията. И продължиха да го подкрепят дори на тези избори.
Не, г-н Борисов, това не е просто „битка между червените олигарси“, а доказателство, че държавност в България няма! Защото иначе нямаше да има олигарси – червени, сини, зелени, жълти и т.н., а щеше да има законност и вкарани в затворите. Но нито вие, нито партията ви имате сметка от това, нали? Защото трябва да започнете от себе си и от близкия ви кръг.

Валентин Георгиев

http://duma.bg

loading...