КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е НА ДАЛАВЕРА

Догодина всички се готвят за избори – едни да купуват, други да продават. Да, същото, за което се сещате. Пазарът на изборни гласове!

Тези дни Софийски апелативен съд потвърди присъдата на кмета на с. Узунджово за купуването на гласове – условна присъда, 10 000 глоба и лишаване от ЧЕТИРИ години от правото да заема обществена и изборна длъжност!

Хубавата новина е, че има осъден! Лошата – че подобна присъда само ще насърчи алъш-вериша с гласове на изборите. Общоизвестен факт е, че почти всички купуват гласове на изборите. Почти открито. Хващат само един-двама, колкото да не е без хич и електоратът да си мисли, че държавата се бори с нещо. Тоест, рискът да ги хванат, е минимален. А печалбата – голяма. Подобна глоба от 10 000 лева се избива само с комисионната от една обществена поръчка или подписан договор. Или пък, за по-малките села – за два-три месеца работа. След което са на чиста печалба. Условната присъда дори няма да я коментирам.

Но как, скъпи съелекторални единици да преглътнем лишаването от право да заема обществена или изборна длъжност само за четири години? Човек, който е решил, че може да си купи ПРАВОТО НА ГРАЖДАНИТЕ ДА ГЛАСУВАТ, ДА КУПУВА ГЛАСОВЕТЕ ИМ И ПО ТОЗИ НАЧИН ДА ЗАЕМЕ КМЕТСКО МЯСТО, след четири години отново ще може да се кандидатира! И да ни управлява!

Да заемаш обществена длъжност – било чрез избори или назначение, изисква висок морал и съвест. Е, поне доколкото може да се очакват от политици. Но доказани престъпници, купуващи гласове, отново да бъдат допуснати до управлението, е безумие.

С такива присъди ще се насърчат политиците да продължат с порочната практика. И без това властта е за продан. Който наддаде най-много.

И ни остава да очакваме само пазарлъкът, за резултатите от който ще ни уведоми ЦИК!

Елена Гунчева