Курумбашев пак пише писмо на Манфред Вебер

Евродепутатът Петър Курумбашев, избран от листата на БСП, написа ново писмо до председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, съобщиха от пресцентъра на социалистическата партия. В него евродепутатът пита Вебер дали е съгласен да бъде заложник на Патриотичния фронт в България (вероятно става дума за Обединените патриоти, бел. ред.), за да има правителство на ЕНП в страна от ЕС.

Наскоро БСП разпространи информация, че в писмо до Курумбашев Вебер осъжда участието на Обединените патриоти в кабинета. Това даде повод на ГЕРБ да обвини БСП в манипулация, като разпространи пълния текст на писмото.

Ето текста на новото писмо, което е подписано и от Джани Питела, президент на групата на социалистите и демократите в ЕП:

Уважаеми г-н президент Вебер,

Благодарим Ви за Вашия бърз отговор на 6-ти юни относно казуса с наличието на антисемитски настроения у някои членове на българското коалиционно правителство, подкрепено от Европейската народна партия (ЕНП).
Въпреки това, някои въпроси остават без отговор. Ако се върнем назад във времето, на 30.10.2014 г. президентът на ЕНП Жозеф Дол, заявява в ексклузивно интервю за българската телевизия „Европа“ следното:
„Патриотичният фронт трябва твърдо да бъде изключен от коалицията заради свои ксенофобски твърдения…,“ Попитан дали мнението му е изразено в лично качество, или това е официална позиция на ЕНП, Дол отговаря: „Това е позицията на ЕНП, която е формирана след декларацията, направена в парламента. Те бяха ксенофобски настроени и провокативни. Не мога да работя с популисти, които правят подобни изказвания, невъзможно е. Никога не съм работил с популисти в ЕП. Когато отидох в България, дадох да се разбере, че не можем да говорим за коалиция с Патриотичния фронт, не е възможно.“
Изглежда образът на Патриотичния фронт е реабилитиран и сега сме свидетели на коалиционно правителство между тях и ПП ГЕРБ, член на семейството на ЕНП. Коалицията „Патриотичен фронт“ де факто подкрепя новото българско правителство, сформирано на 4-ти май 2017 г. Понастоящем, те имат двама заместник министър-председатели, трима министри и редица регионални представители.
Друго притеснително заключение e, че когато крайнодесни партии като „Атака“ осигуряваха кворума в българското Народно събрание, какъвто беше случаят през 2009 г., това изглеждаше допустимо, докато това беше в интерес на подкрепяната от ЕНП партия ГЕРБ. Всъщност, „Атака“ подкрепяше ГЕРБ в рамките на целия мандат 2009-2013 г.
В допълнение, не можем да не отбележим, че сме свидетели на очевидни двойни стандарти. Във Вашето изказване в пленарната зала в Страсбург от 2-ри юни 2013 г., Вие попитахте:
„Какво е било обещано на крайнодесните кръгове в България, за да дойдат социалистите на власт?… Гласоподавателите не гласували на социалистите необходимото мнозинство [в Народното събрание]… Надявам се, че социалистите ще се вразумят.“
Днес, след две много остри антисемитски демонстрации от страна на Патриотичния фронт, коалиционен партньор на министър-председателя Борисов, изглежда, че обратният въпрос трябва да бъде поставен на дневен ред. Г-н президент Вебер, готов ли сте да бъдете държан за заложник на Патриотичния фронт в България само за да имате правителство на ЕНП в държава членка?

Джани Питела
Президент на Групата на социалистите и демократите в ЕП

Петър Курумбашев
Член на Европейския парламент

http://trud.bg