Къде е тайната на чудодейното укрепване на рублата

Руската рубла претърпя безпрецедентни колебания през последния месец. Първо достигна 120 рубли за долар, а след това се върна почти до първоначалната си позиция от 83 рубли. Зад това икономическо чудо стои финото и прецизно управление на финансовата система, на която Западът нанесе невиждан удар. Но какво ще стане с рублата след това?

След началото на руската специална операция в Украйна и налагането на санкции срещу Русия доларът поскъпна до 120 рубли, а еврото до 127 рубли. Достигна се ново историческо дъно на руската валута.

Обменният курс на рублата падна с 30% в края на февруари 2022 г., но това не може да се нарече най-големият спад на рублата в историята на съвременна Русия. През 1992 г. въвеждането на свободен обменен курс доведе до 223-кратен спад на рублата: от 56 копейки на 125 рубли. По време на „Черен вторник“ през 1994 г. (11 октомври) обменният курс на рублата спрямо долара падна с 38,5% от 2833 рубли на 3926 рубли. А по време на фалита от 1998 г. рублата поевтиня 3,2 пъти спрямо долара: доларът нарасна от 6,5 рубли до 20,83 рубли за седмица, припомня Артьом Деев, ръководител на аналитичния отдел в „АМаркетс“.

Този път рублата успя да се засили за доста кратък период. Още миналата седмица тя започна да расте бързо и до вторник, 29 март, се засили до почти 83 рубли за долар и до 92,1 за евро. Това се случи за първи път от 25 февруари.

Как руската валута успя в толкова трудна ситуация на несигурност и безпрецедентен геополитически натиск не само да се засили след историческия си пик, но и почти да се върне към курса преди началото на спецоперацията в Украйна?

Първо, рублата беше засегната от мерките, въведени от Русия за защита на засегнатия финансов пазар. Те спряха падането на рублата и ѝ помогнаха да се засили малко. По-специално, Централната банка повиши лихвения процент, въведе забрана за продажба на парични долари на населението и ограничения за теглене на депозити в чуждестранна валута. Освен това износителите бяха задължени да продават 80% от валутните приходи, а за физически лица Централната банка въведе комисионна от 30% за конвертиращи операции на Московската борса. В същото време вносът в страната намалява. Централната банка забранява на нерезиденти да затварят позиции в рубли и да теглят средства в чужбина, а това може да бъде няколко трилиона рубли. Всичко това логично доведе до намаляване на търсенето на валута на фондовата борса.

Но сериозното нарастване на търсенето на рубли осигури ответния контраудар на Русия. Кремъл постави ултиматум на ЕС и други недружелюбни страни, че ще бъдат готови да продават газ само за рубли, защото стана безсмислено да се продава за долари и евро. Смисълът ще се върне само ако Западът отмени санкциите срещу Русия, което е изключено. Това е равносилно на това, че всички валутни постъпления от доставките на газ за износители трябва да се превърнат в рубли.

Според консултантската компания ИЦИС в периода от началото на специалната операция до 15 март „Газпром“ е печелил около 340 милиона долара на ден от продажбата на газ. През януари приходите му възлизат на 9,5 милиарда долара. Превръщането на такива суми в рубли и изливането им на руския пазар е основен укрепващ фактор.

Сега грижата за руската рубла е поверена не на руски, а на чуждестранни компании, които купуват газ в Русия. „Тази мярка ще подкрепи рублата не с 80% от валутните приходи на износителите, а със 100% от продажбите на газ за ЕС, което представлява около една трета от общия износ на газ на „Газпром“ за страни извън ОНД. Освен това изискването на властите износителите да продават 80% от валутните приходи е антикризисна мярка и може да бъде отменено, когато ситуацията на валутния пазар се нормализира. А разплащанията на външни потребители на газ в рубли осигуряват на руската валута дългосрочна подкрепа и осезаема фундаментална сигурност“, казва Владимир Евстифеев, ръководител на аналитичния отдел на банка „ЗениТ“.

Когато схемата за разплащане в рубли започне да работи в газовия сектор, тогава преминаването към разплащане в рубли за всички други експортни стоки на Русия, а това са петрол, зърно, метали, ще стане въпрос на технология. Това събитие се основава на революция в световната търговия, където доларът управлява. Други страни, по-специално азиатските, може да искат да повторят успешния пример на Русия.

Сега тази стратегическа контраатака е насочена. Рублата не се покачи бързо, поради факта, че започнаха да я купуват на пазара. Европейските купувачи обаче все още нямат рубла, казва Деев. Активни са предимно руски износители. И краят на март подкрепя паричната единица.

„Данъчният период през март е един от най-големите. Поради особеностите на плащането на данък върху дохода, неговият размер за основните данъци възлиза на почти 3,5 трилиона рубли през март срещу 2,2 трилиона рубли през февруари. Вероятно износителите държаха валутата до последния ден на плащанията, разчитайки на възможно отслабване на рублата, а когато това не се случи, те започнаха активно да продават приходи от износ“, казва Евстифеев. В същото време вносителите не са много активни, така че предлагането на валута значително надвишава търсенето, което също води до укрепване на обменния курс.

Във вторник геополитиката подкрепи рублата: след турските преговори между Русия и Украйна беше направена първата стъпка към мирно споразумение. В сряда, 30 март, рублата продължи да се укрепва, но не за дълго. Фиксирана на 84 рубли за долар и 94 рубли за евро. Каква е границата на възможното укрепване на рублата?

Могат да се разглеждат два сценария. Но дори при сценарий, при който Русия и Украйна постигат мирно споразумение и осигуряват гаранции за сигурност с участието на Запада, ще бъде трудно да се върнем към 75-80 рубли, както преди. „Укрепването до 80 рубли за долар е възможно, но по-ниският обменен курс на долара може да създаде рискове за попълването на руския бюджет. Ето защо, когато курсът на долара падне в диапазона от 75-80 рубли, вероятно може да последват словесни интервенции от страна на властите, а след това и премахването на мерките в подкрепа на рублата “, казва Евстифеев.

„В момента можем да видим доларът под 80 рубли като реакция на подобряването на геополитическата ситуация. Но за по-дълъг период е по-вероятно двойката рубла-долар да се върне над 90 рубли “, каза Дмитрий Бабин, експерт по фондовия пазар.

Мирното споразумение ще гарантира стабилността на рублата. „Рублата може да се стабилизира и да се закрепи в диапазона от 80-90 рубли за долар, като се има предвид новата рискова премия, дори ако най-„строгите“ санкции бъдат премахнати, по-специално ако „размразят“ резервите на Централната банка и банки и премахнат ограниченията за плащания към „Евроклиър“. Санкциите със средна тежест ще останат – и доверието на нерезидентите вече не може да бъде върнато. Съдбата на „твърдите“ санкции също не е ясна, тъй като основното условие за тяхното премахване е гаранция, че Русия няма да премине към втора военна специална операция“, каза Искандер Луцко, главен инвестиционен стратег в „ИТИ Капитал“.

Ако има нова ескалация на конфликта в Украйна, тогава рублата ще започне да отслабва в началото на април, веднага щом руските износители спрат да продават валутата. Рублата може да се върне до 90-100 за долар, а някои експерти очакват още отслабване.

Деев отбелязва, че е трудно да се предвиди валутния курс, тъй като сега всякакви положителни моменти в геополитиката могат да доведат до укрепване на нашата валута, а всякакви негативни, например следващите западни санкции, ще окажат натиск. Но според него нито доларът, нито еврото ще се покачат над 100 рубли в близко бъдеще.

Като се има предвид, че нерезидентите не са допуснати на борсата и много активи са били конвертирани в рубли, ситуацията може да доведе до образуването на втори обменен курс или черен пазар, а Централната банка на Руската федерация може да фиксира рублата, смята, Андрей Маслов, анализатор във ФГ „Финам“, като добавя, че вероятността това да се случи е малка. Според него скоро рублата отново ще падне и ще се търгува над 100 за долар и 120 за евро. „Когато икономиката на страната започне да се възстановява от конфликта в Украйна и капиталовите пазари се отворят и ограниченията бъдат премахнати, рублата може да падне“, смята експертът.

Превод: В. Сергеев

pogled.info