Лавров: Западът не спазва уговорката си за улеснен износ на руски храни

Това е единственият значим дипломатически пробив от началото на войната между Русия и Украйна

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Западът не спазва уговорката да улесни руския износ на храни и торове към световните пазари, повдигайки потенциални проблеми относно ангажимента на Русия към зърнената сделка, сключена с Украйна, предават световните агенции.

Според Лавров, Западът не е облекчил санкциите, за да улесни Русия да превозва своите селскостопански продукти в чужбина. Москва разглежда ангажимента като ключова част от сделката, постигната с посредничеството на ООН и Турция, за прекратяване на блокадата на износа на зърно от Украйна от южните й пристанища и облекчаване на задаващата се глобална хранителна криза.

„Нашите западни колеги не правят това, което ни беше обещано от генералния секретар на ООН“, разкри Лавров на пресконференция в Москва.
И добави:
„Те не вземат решения за премахване на логистичните санкции, които пречат на свободния достъп на руското зърно и торове до световните пазари.
Москва твърди, че санкциите на Запада затрудняват организирането на превоз и застраховане на нейните товари, въпреки че не са насочени пряко към износа на храни и торове.
Лавров каза още, че е в контакт с ООН и оказва натиск върху световната организация, за да гарантира, че западните страни поддържат своите обещания по сделката за зърнените коридори.

Споразумението остава единствения значим дипломатически пробив от началото на руската военна агресия срещу Украйна.
Източник: blitz.bg