Лавров: Политиците и службите във Великобритания имат полза от отравянето на Скрипал

Отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал би могло да бъде изгодно на британските тайни служби и британското правителство. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Ултимативните искания на Великобритания към Русия по случая Скрипал са несериозни, недостойни и неприемливи“, каза дипломат №1 на Русия. Лавров е категоричен, че страната му няма мотив за отравянето на бившия агент на ГРУ, както и че не е имало претенции към него след размяната му. Той заяви, че Русия няма никакво отношение към отравянето на Скрипал и неговата дъщеря Юлия с нервнопаралитичния газ „Новичок“ на 4 март в Солсбъри, но има интерес от установяването на истината.

„Ние сме изключително заинтересовани, повече от всекиго другиго от това да се установи истината, да се узнае истината за съдбата на нашите граждани“, каза Лавров. Той се надява бившият полковник от руското военно разузнаване ГРУ също да излезе от комата. „Надявам се, че Сергей Скрипал ще последва примера на своята дъщеря Юлия (тя излезе от комата и вече е контактна), съдейки по това, че те двамата по едно и също време са били засегнати от инцидента“, добави Лавров.

Въпросът, колко далеч могат да стигнат взаимните гонения на дипломати, зависи не от Русия. Западът трябва да спре. Това заяви руският външен министър. „Колко далеч можем да стигнем всички ние, зависи не от нас. В дипломацията има принцип на взаимността, той не е отменян от никого. Този принцип ще се прилага последователно“, отбеляза Лавров. „Не искаме да задълбаваме в детски игри, но за момента нашите партньори правят точно това“, каза той.

Лавров: Политиците и службите във Великобритания имат полза от отравянето на Скрипал

cross.bg