Латерна магика

На философа Хераклит от Ефес приписват мисълта, че не можеш да се изкъпеш два пъти в една и съща река, понеже тя тече.

Трио „Спешен случай“ пък пееше кънтри’н-уестърн: ”Карай Джони, карай, всичко тече, но уви, не всичко се пие.”

Американецът Ринг Ларднър написа разказ, че се къпел в банята, появили се трима римляни в тоги и като видели, че са неуместни, изтекли в канала на банята. Чешки театрали и кинаджии се опитаха да поставят това на сцена или на кино и като видяха, че не става, послужиха си с модернизирана Латерна магика: актьорите играят на сцена в тъмен салон, на фона на динамично действие на филмов екран. (“Изкуство не от високия етаж, а от приземието на римската художествена галерия ”Боргезе”, каза критиката.) От Прага и Брехтовия театър в Берлин до Токио, Осака и другаде по света този чешки спектакъл с модернизирана „Латерна магика“ веселеше всички, понеже всеки знае: Не си отивай по каналния ред, защото всеки канал води към помийната яма. Вл. Костов, директорът на радиото, вероятно също знае това.

Но и телевизията не е цвете. Когато я оглавяваше Иван Славков, тя беше славна и Иван се майтапеше. На единия от двата елитни български футболни отбора каза: „Искахте за център нападател еди-кой си, дадох ви го, искахте за ляво крило еди-кой си, дадох ви го. Сега какво искате?! Дядо си на вратата ли да сложа?! (Той беше женен за Людмила и зет на “Първия”.)

От славна при Славков телевизията стана тиха при Стефан Тихчев (и вицът беше, че се търси Глухчев да оглави радиото). После от Асен Агов с раболепния девиз “Телевизията върви след победителите”. Сега начело на телевизията е бившият лидер на бунтовните студенти Емил Кошлуков (птичката кошлук е като славейчето и прилепите, активизира се, пее и цвърчи, когато се стъмни). Край на повестта за двете медии.

ДИМИТРИ ИВАНОВ

https://www.segabg.com