ЛИБИДО, ДЕСТРУДО И ИЗБОРИ …

Според психоанализата деструдо е енергия антилибидо. Либидото служи за създаване и е енергия произлизаща от Ероса (живот). Деструдо служи за унищожаване и на себе си и на всичко, а също е и източник на агресия.

За съжаление много българи днес са движени именно от деструдо! Те ще ходят да гласуват,но не „за“, не с либидо, не с идея за съзидание и по-добро бъдеще, а с деструдо – с омраза, злоба и желание за разрушение. Те дотолкова са паднали (волю или неволю) в тъмната страна, че вече виждат само унищожение. Не се замислят, че за да имаме по-добро бъдеще трябва да има оптимизъм, желание за създаване.

Зад този „повик“ стоят политически сили и водачи. Те убеждават хората само да протестират и да гласуват само против, срещу нещо или някого (или всичко) без да дават реална алтернатива срещу това нещо или срещу този някой.

Разбира се, това е само евтин популизъм и преследване на лични или групови користни цели.Това е точно „яхване на народното недоволство“ с цел печелене на политически дивиденти и нищо повече. Така се протестираше срещу ГЕРБ, така и срещу ковид, Кирчо, НАТО, ЕС, еврото и т.н.

Протестът е вид деструдо, вид разрушение, а не съзидание. За да е това разрушение градивно, тоест – да се превърне то в съзидание и да доведе до смяната на „старото лошо“ с „ново по-добро“, то протестиращите и водачите им трябва да предложат своя алтернатива на „лошото“, а те нямат такава! Поне у нас, тук и сега.

Българският народ не може и не бива да бъде грозно лъган. Ако някой успее да спечели доверието на хората, той трябва да има потенциал и да оправдае това доверие. Успешното управление, особено в наши дни, е изключително сложна задача…много по-сложна от печеленето на народната любов. За него, освен емоции и ентусиазъм, са нужни много много знания и още повече морал, патриотизъм и истинска, дълбока вяра в способностите на народа и обществото.

Нужно е и либидо – енергия за създаване.
Вместо това тези дни отново виждаме политическа пропаганда базирана на деструдо, на омраза и ярост.

Още по-страшното е, че в психоанализата има и друго понятие – мортидо. Това е инстинктът за смърт. Деструдо и мортидо са много близки…

Надявам се, че ще ме разберете!

Иван Спирдонов