Локо и сепуко…

Малко ровене в мрежата и Гугъл дава любопитен резултат. За няколко години над 120 заглавия в наши медии уведомяват как сме покорили Япония. „България покори Япония“, е-хей, кой като нас.

По всякакъв повод: наши спортисти там, IT специалисти, кисело мляко, детски хорове, музиканти, сумисти с нашенски корени, Тракийското съкровище и пр. Откроява се оаче заглавие отпреди 10 години: „НАЦИОНАЛНАТА ОПЕРА И БАЛЕТ ПОКОРИХА ЯПОНИЯ“. Главни букви, като за триумф. Под заглавието четем, как целият японски елит – политически, дипломатически, културен и пр. се дивил на нашите таланти. Заглавието и тестът са на? На официалния сайт на българското Министерство на външните работи.

Две петилетки по-късно Националната опера и балет пак е в Япония. Но този път ПОТРЕСЕ страната на изгряващото слънце. Мемориалът на загиналите от атомната бомба в Хирошима осъмнал с надпис „Локо София“. Толкова е отвратително, че те отказва от коментар.

На 6 август 1945 година над Хирошима американски пилоти пускат атомна бомба, известна като „Малчугана“. Загиват около 140 000 души. Населението на града по онова време не е повече от 240 хиляди човека. Мемориалът на загиналите се намират на брега на река Ота в центъра на Хирошима и е обявен за световен паметник от ЮНЕСКО.

Япония е древна държава с невероятна история и култура, градени повече от 4 хил. години. Японците са 130 милиона и живеят на територия колкото три Българии. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е седем пъти по-голям от нашия.

Японският генерал Сейго Ямазава, наследик на известен самурайски род командва един от полковете при освобождението на Плевен през 1877 година. Награден е с най-високи държавни и военни отличия.

Нито една японска медия, по нито един повод, не е използвала заглавие „Япония покори България“. Доре е да го знаем. Ние обаче сме  ги покорявали през няколко месеца…

„Локо София“ на мемориала в Хирошима. Простащина, която надмина дори автографа, който остави футболера Благой Георгиев – Джизъса, онзи с татуираните кръстове, на Колизеума в Рим преди три години. Три години. Упадък със скоростта на светлината. Какво им остава на японците, освен да си направят сепуко…

Камелия Банова

Резултат с изображение за Локо София“ на мемориала в Хирошима.

http://frognews.bg