Лондон ще иска милиарди от ЕС

Британският премиер Тереза Мей смята, че Брюксел трябва да изплати на Великобритания „милиарди паунда“ за акциите на страната в Европейската инвестиционна банка. Според Мей Великобритания има финансови права, които трябва да се отчитат наравно със задълженията по време на преговорите за „Брекзит“.
„Много се говори за това, какви задължения трябва да има Обединеното кралство, или за това, какви могат да бъдат правата ни, като се имат предвид парите, които са платени в миналото. Ние ясно казваме, че ще отчитаме и правата, и задълженията“, заяви Мей пред британски медии.
Премиерът изтъкна, че Великобритания участва в няколко големи съвместни с ЕС финансови и инвестиционни проекти. Поради това страната има право на дял в крайната „сметка“. „Има инвестиционна банка, има инвестиционен фонд, има и други области. Както знаете, това ще бъде важна част от преговорите“, посочи Мей.
Според правителствени източници делът на Великобритания в банката се оценява на около 10 милиарда евро.
По-рано в интервю за „Сънди таймс“ британският министър за „Брекзит“ заяви, че Великобритания може да напусне ЕС без преговори, ако те не се осъществят по приемлив за двете страни начин и график. Дейвид Дейвис каза, че ако Брюксел продължи да настоява британците да платят 100 милиарда евро като условие за преговори за търговските отношения след напускането на ЕС, Лондон може да напусне преговорите и всичко да затъне в криза от самото начало.
Още не е определена дата за началото на преговорите, включително заради извънредните парламентарни избори във Великобритания на 8 юни, но очакванията са те да започнат на 19 юни. Високопоставени лидери на ЕС са заявявали, че британците ще трябва да платят 60 млрд. евро по вече поети ангажименти към бюджета и програми на съюза, а „Файненшъл таймс“ писа, че не е изключено тези претенции да достигнат 100 млрд. евро. Според Дейвис дори 1 млрд. евро са „твърде много пари“ за правителството в Лондон.
В интервю за „Индипендънт“ френският адвокат Жулиен Фуше, цитиран от БНР, пък изрази мнение, че преговорите на ЕС за „Брекзит“ не са законни. Според специалисти по европейско право разговорите трябва да бъдат прекратени, защото стотици хиляди британски граждани, живеещи на континента, са били лишени от право на глас на референдума миналата година. Фуше твърди, че е получил стотици хиляди свидетелски показания от британци, живеещи в ЕС, на които им е било отказано правото на глас, тъй като живеят извън Великобритания повече от 15 години. Той е контактувал и с много граждани в британски задморски територии като Бермудските и Фолклендските острови. Специалистът по европейско право от Бордо смята да постави под въпрос валидността на преговорите именно с основанието, че процедурата е нарушена с тяхното изключване от гласуването.

http://duma.bg