Лоши новини за горивата

Цените ще продължат да вървят нагоре

Председателят на газовата и петролна асоциация – Андрей Делчев съобщи лоши новини за горивата.

Той прогнозира, че горивата у нас ще продължат да поскъпват.
Според него цената на дизела ще тръгне отново отгоре, а тази на бензина ще я последва, но със сравнително по-бавни темпове.

„Под 3 лева няма бензин, но следваме пазара в Европа, а и в целия свят. Това лесно може да се проследи – следва се цената на суровия петрол, която тръгна надолу и цените в България също тръгнаха надолу. В момента, обаче, има застой и не е ясно дали трендът ще продължи надолу или ще обърне посоката“, каза той.

Към днешна дата литър бензин в Бургас например вече се търгува на цена под 3 лева.
По думите му мярката за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво не влияе на търговската цена, а помага на частните потребители.

“Инфлацията се отразява на цените на горивата чрез труда, чрез електроенергията, чрез природния газ, който е на входа на рафинерията – той е необходима суровина за обработката на петрола, цената на труда, цената на всичко останало, която порасна и разбира се цената на петрола, която скочи нагоре”, обясни той.

Делчев подчерта, че страната ни се намира на дъното по цени в отговор на въпрос защо политици от ГЕРБ твърдят, че с около 1 лев цената е повишена неправомерно.
“Искам да кажа, че тази сметка не е вярна. Сметката е такава, каквато показва пазарът. Най-верният измерител е пазарът. Откъде политиците вадят този 1 лев, който е в повече, не мога да кажа”, заключи той.
Източник: novini.bg