Лукашенко с призив към Европа за обединение с Русия

Според него „не всички в ЕС са идиоти

Беларуският държавен глава Александър Лукашенко отправи призив Европа да се раздели със зависимостта си от САЩ и да се обедини с Русия.

Според него по този начин ще се създаде „най-мощният и влиятелен център на планетата“, отбелязва ТАСС.

Той заяви, че е нужно обединяване на технологичния Запад и ресурсната база на Русия. Това се случи по време на открит урок о история в пряк ефир за всички училища и университети, предава БТА.

Според него „не всички в ЕС са идиоти и всички прекрасно разбират къде е щастието за Европейския съюз и цяла Европа – тук в Евразия“. По думите на беларуския лидер европейците не предприемат стъпки за обединение, защото американците „не ги пускат“.

Пред аудиторията си президентът на Беларус предрече за света „милитаризация, увеличаване на ядрената заплаха, ескалация на напрежението и много лоши сценарии“.
Като двете най-опасни глобални тенденции той очерта използването на санкциите като политически и икономически инструмент, както и поляризацията и радикализацията в обществата.

Александър Лукашенко изказа лична и от името на съгражданите си подкрепа за руската военна интервенция в Украйна. Той заяви, че „Русия не може да загуби“.
Според беларуския президент в Украйна са се появили наченки на фашизъм и навлезе в тълкувания на понятията национализъм (нещо нормално) и нацизъм (нещо лошо), като изтъкна, че „фашизмът е крайна форма на нацизма“.
Източник: dir.bg