Лъжите на една бивша посланичка в САЩ

Един млад зам.-министър на външните работи без ден опит в дипломацията, набрал преди това популярност в медиите си със скандални изявления, заяви в предаването „Офанзива“ по Канал 3, че цялата процедура по F-16 била най-прозрачната, че били спазени процедурата и всички изисквания и критерий.

Но нали именно процедурата не бе спазена, нали бяха нарушени 5 от 7 критерия, нали НС отмени собственото си решение за финансовата рамка?!

Вярно е, че българското общество няма памет, но да разчиташ на това и да внушаваш така нагло и безсрамно не е ли обидно за всеки зрител?

Преди него една дама, бивша посланичка в САЩ, в същото предаване също се прави на експерт. Тя говори за два опита за стартиране на проекта, но това не е вярно. Проектът стартира 2006 г. и бе доведен до последна фаза през пролетта на 2008 г., но след изборите ГЕРБ спря всички проекти през 2009 г.

Не е вярно и твърдението й, че всички досегашни екипи са залагали на F-16. Да, имахме и него предвид, но предложението разглеждаше възможностите на 7 изтребителя.

Не е вярно и това, че сега била дадена възможността да участват всички. Къде беше френският Рафал, къде беше предложението на Израел?

Колко изтребителя щяха да предложат другите за тази сума, която искат днес американците?

Изключително обидно за военната експертиза е тази жена да твърди, че всяка критика днес срещу проекта била срещу САЩ, а не прагматична по характер.

Водещ е бил винаги националният интерес и с американската страна сме имали прекрасни отношения и консултации по проекта и не само.

И защо признаваш, госпожо, че три дни и половина си прекарала в заводите на „Локхид Мартин“, каква работа има един посланик три дни и половина там?

Симеон Николов

duma.bg