ЛЪЖИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА БАН, КОЯТО УЖ ЧЕСТВА 70-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ, АМА НЕ ЩЕ ДА ГО ЧЕСТВА

Преди време по БНТ дълго и напоително дърдори новият шеф на БАН, Юлиан Ревалски (емблематична фамилия, от „рева“, рева за пари), който единствен от всички „академици“ не е над 70 години, а само на 70, май, води се млад и надежден, бе комсомолец. От Симитли. Вече 39 години, „работи“ в БАН, ходи по командировки и си получава заплатата. Преподава в работно време в различни университети, както е известно, занимава се и с други неща, да е жив и здрав.
Брътвежите му, разбира се, както е при всички банаджии, неграмотни, с правоговорни и граматични грешки, бъркаше третото спрежение („подпомогнеме“, „мислиме“ и др.), което е недопустимо даже за ученик с прогимназиално образование, камо ли за професор, че и академик.
Този изтъпанен на екрана храбрец, без да му мигне окото, за нула време трясна на простодушните телезрители няколко доста опашати лъжи:
1.) Изтъкна съвсем нагло, че комунистическата БАН била наследник на Книжовното дружество от 1869 г.; преди години БАН най-безсрамно даже чества фалшив 145-годишен юбилей. Тя си позволи да обяви за свой създател… Васил Левски, моля ви се, защото бил член на Дружеството.
Това всичкото е лъжа, защото БАН е създадена през 1947 г. като нова комунистическа държавна (!) институция, по съветски образец, обслужваща, според устава си, БКП, след като комунистите закриват истинския наследник на Книжовното дружество, това е Българската академия на науките и изкуства (БАНИ) с председател акад. Богдан Филов, избиват ръководителите й, интернират, малтретират и ограбват имотите на тази Академия и на нейните членове, забраняват техните научни трудове и т.н. Появяват се комунистически академици, като сатрапът Тодор Павлов, организатор на жестокия атентат в църквата „Света Неделя“ в София, селянинът Сава Дълбоков от Овча могила и др.
С една дума, няма как БАН да е свързана с когото и да било в историята, след като е създадена през 1947 г. и би трябвало сега да не се ослушва като глух петел, а да си чества своя 70-ти комунистически юбилей.
2.) Въпросният Ревалски употреби термина „високо ефективен труд“ за нищонеправенето на десетината хиляди хрантутници на държавния бюджет, повечето от които нямат нито работно време, нито работни места. Ако имаме предвид единствения публикуван в сайта на БАН финансов отчет за период от 2014 г., то лесно ще установим, че „великите“ учени заработват едва една пета от заплатата си, за другите четири пети чакат и просят милостиня от данъкоплатците. Ако не получат милостиня, търкалят тикви по площадите, визирайки премиера Борисов.
Какъв е този „високо ефективен труд“, кое му е ефективното, след като за него никой пет пари не дава, а сте го ударили само на просия и изнудване бе, умници?
3.) Този човек – Ревалски – без да му мигне окото също така обяви, че и във Франция и в Германия, навсякъде, имало такива държавни академии като БАН. Тази брутална лъжа за мен издава не само нравствени, но и психични проблеми на лъжещия. Никъде в ЕС няма такова бюджетно научно учреждение с 10 000 души на държавна заплата, никъде!
Само в Северна Корея има нещо подобно.
Навсякъде науката е в университетите, и се работи по проектен принцип, а не се търкалят тикви да ти дадат пари от бюджета за заплати.
4.) Другата особено коварна лъжа на „академика“ беше, че, видите ли, БАН се била превърнала освен в научен, но още и в експертен, че и… духовен център на България. Какъв духовен и морален център бе, аланкоолу, след като според Решение № 2-351/27.05.2014 год. на Комисията по досиетата, което всеки може да види в сайта на Комисията, при изпълнение на задача да се установи агентурната принадлежност на ръководството на БАН, са установени 53 ръководители на Академията, които са агенти на ДС, със съответните псевдоними, саморъчно написани доклади и сведения (доноси), картони, декларации, получени пари и др. Агентите сред тези хора представляват 15% от целия брой на ръководството на БАН. Значи, всеки шести ръководител в БАН е агент на ДС.
По наши екстраполации най-малко 30-40% от членовете на БАН преди 1989 год. са били агенти на ДС.
Каква духовна дейност, какъв духовен и морален център, какви пет лева бе, ей, след като ДС и БКП владеят и командват БАН? Наскоро нали правихте симпозиум за Карл Маркс, чествахте Давутоглу и книгата му за Османската империя (ама не знаете какво пише в нея за Булгаристан!), канихте мюфтията Мустафа и т.н., това ли са духовните ви извисявания? Духовен център били, Боже мили!
5.) Новият шеф на БАН каза, че младите в БАН били колкото старите, фифти-фифти. Това също е лъжа и измама, тъй като в сенилната БАН (виж долу фотоса с разкрачените банаджиии, които е трудно да бъдат определени като млади) не е възможно да има 4-5 000 младежи до 25-годишна възраст; според стандартите след тази възраст хората вече не са в онтогенетичния период „Младост“, вече са в друга възрастова група, освен ако в
БАН не е прието за младеж да се счита всеки под 70 години.
Лъжите на БАН са много. Всички целят само едно нещо – скубане на пари от държавния бюджет.
Между другото, точно този приоритет – финансирането отвън – посочи като главен за своя мандат Юлиан Ревалски преди да бъде избран. Голямо реване за пари ни чака, братя!
Между другото, от 2008 г. всички членове на БАН пожизнено получават като бонус ежемесечно по една брутна депутатска заплата (към 10 000 лв.) над всички останали свои доходи, подарък от др. Станишев, член-кореспондентите и те получават бонус. Аферим!

Ясно е едно: че БАН като държавна институция е ненужна, губеща и архаична.
Тя трябва да отиде там, където отиде комунизмът – в Небитието. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

Акад Петър Иванов