ЛЪЖИТЕ НА ПИШМАН АНТИКОМУНИСТИТЕ

Упорито се въртят тлъсти лъжи, които набедени антикомунисти като, например Коритаров, мръсно използват в очернянето на миналото.

Първата: три пъти социалистическа България била фалирала! Няма такова нещо. Вярно е, имало е критични моменти в държавата, но ни е спасявал…СССР, както много пъти.

Една държава е във фалит, когато не може да си плаща дълговете. Това стана при интриганта и двоен агент Андрей Луканов, но след 10 ноември 1989 година.

Няма държава без дългове – САЩ имат най-много. Важното е държавата да е в състояние да ги връща. На България по времето на Тато не са отказвани заеми. Никой не дава заем на просяк – в случая на фалирала държава.

Петър Младенов, който не може да бъде обвинен в топли чувства към Живков, разказва в спомените си как за пет минути Тодор Живков взел от шаха на Иран – Реза Пахлави, и то на вечеря, два милиарда долара заем.

Другата спекулация е някакъв доклад на Петър Младенов, обърнете внимание – след 10 ноември 1989 година, за катастрофалното икономическо състояние на държавата при Живков. Този доклад, за сведение на коритаровци, е поръчков, силно преувеличен, защото трябва да се хвърли цялата вина на Живков. Той е бил подготвен тайно за пленума на 10 ноември и щял да бъде четен, ако Живков се възпротивява. Ясно е, че щом трябва да се очерни Тато, докладът ще бъде от черен по черен.

Но този доклад не е истината за икономиката. Все едно да направиш филм за Столипиново и да кажеш – това е Пловдив. И е това, но не е само това.

Стефан Северин