Лъсна цялата истина за поскъпването на храните

При картофите повишението е най-драстично

Истината за поскъпването на храните се оказа много по-различна от официално представяната до момента.

При все, че статистиката се опитва да ни убеди, че инфлацията е едва 14-15%, то всички ние разбираме по джоба си, че истината е много по-сурова.

Това го доказват и цените на 35 от основните хранителни продукти, които редовно слагаме на трапезата си.
На база на цените на храните на едро към 10 юни, публикувани на страницата на ДКСБТ се оказва, че инфлацията при тях е близо 30%.
На практика това означава, че ако за покупката на тези продукти през миналата година са ни били достатъчни 100 лева, то към днешна дата сумата е 130 лева.

В същото време НСИ отбелязва, че инфлацията към края на май спрямо същия период на предходната година, е 15.6%.
Разликата е породена от факта, че тук освен храни влизат жилищни и други разходи.
Ако трябва да отбележим какво е повишението на цените спрямо предходния месец, то то е 1.2%.

Цените на повечето храни са поскъпнали през май в сравнение с предходния месец. Прави впечатление, че то е най-значително при картофите, които са с 14% по-висока цена, хлябът – 9.4%, рибата – 8.2%. поскъпване има при месото, колбасите, макаронените изделия и още редица продукти.

За сметка на това се забелязва известно намаление при зеленчуците като най-осезаемо е то при краставиците, чиято цена е паднала с 25%. Цената на зелето пък е с 21.6% по-ниска.
По ниски са цените на нискомасленото прясно мляко, месото, доматите, листните зеленчуци, пипера, гъбите, сладоледът и др.

retro.bg