Лъчезар Борисов разби на пух и прах лъжите на Петков

Той подчертава, че управляващите услужливо пропускали непрекъснато влошаващите се макроикономически прогнози на редица финансови институции

Бившият икономически министър от последния кабинет на ГЕРБ – Лъчезар Борисов разби на пух и прах лъжите на експремиера Кирил Петков за икономиката.

С остър пост в профила си в социалната мрежа, Лъчезар Борисов разкри истинското състояние на страната ни. Той подчерта, че у нас инфлацията е двойно по-висока от тази в Европа.

В този ред на мисли той подчерта, че Евростат е показал категорично на българските политици от последния редовен кабинет как НЕ трябва да се лъже обществото, отбелязва още Борисов.

Ето какво гласи постът му в социалната мрежа:
През изтеклите месеци много политици се хвалеха, че са превърнали България в лидера на ЕС по промишлено производство. Тези политици изграждаха тезата си стъпвайки на ръста на индекса на промишленото производство от месец май 2022 г. и сравнявайки го с останалите страни от ЕС. Експертите обаче знаят, че състоянието на един индекс и то в конкретен месец не дава цялостната представа за състоянието на една икономика.

Управляващите услужливо пропускаха непрекъснато влошаващите се макроикономически прогнози на редица финансови институции, които сочеха срив на очаквания ръст на БВП, срив на очаквания ръст на инвестициите, потребление, което е под риск заради ускоряващата се инфлация, отклонение от европейските и български норми за управление на публичните финанси, влошаване на текущата сметка по платежния баланс, което сочи изтичане на капитали от страната, и липсата на нови инвестиционни проекти.

По думите на управляващите България беше лидер по индустриално развитие, може би защото през изтеклите 7 месеца в страната се реализира индустриална революция. Всъщност няма индустриална революция, а официалната статистика сочеше непрестанен спад на доверието на потребителите, нарастващи цени на производител, което води до загуба на конкурентоспособност за българския бизнес, много по-висока инфлация при цените на производител на вътрешния пазар, отколкото на международния пазар, което доказва вътрешните ни проблеми, най-високата годишна инфлация след икономическия колапс на България от 1996-1997 г., два пъти по-висока инфлация от европейската и обедняващо население, чиято покупателна способност се срива.

На фона на тези тенденции, в петък Евростат с публикуваните данни за юни обори и тезата на финансово-икономическите министри от последния редовен кабинет, че България е на първо място в ЕС по ръст на промишленото производство. По този индекс България вече е на трето място след Ирландия и Дания.

Индексът има добро представяне, защото през последните години страната е поддържала един добър енергиен сектор и не е затрила военнопромишления си комплекс. Мащабни изводи за състоянието на икономиката не се правят на база на един индекс и то в точно определен месец“, пише Лъчезар Борисов.

Индексът на индустриалното производство в България през юни спада с 0,9 пункта спрямо предходния месец“, заключава той.
Източник: standartnews.com