МАДАМ В., КОЙ ВИ ВНУШИ, ЧЕ СТЕ МОРАЛЕН СТОЖЕР НА ОБЩЕСТВОТО?

Усещането за морална нечистоплътност след анализа на Валерия Велева, известна като Мадам В., ми дойде в повече. Явно е, че гербавите са завишили бонусите на журналята /е, то се знае на кои – от „свинските” и платени медии/, но все пак трябва да има някакви граници на непрофесионализма и моралното унижение.

Винаги съм казвала, че няма как да бъдеш стожер на истината и морала, ако ти самият не си истински и морален. Затова и си припомних писмота на Ахмед Доган до Мадам В., за предложението й да й се плаща за „добрия тон”, за питането му защо си въобразява, че може да стане морален рупор на обществото. Унизително и предизвикващо много размисли писмо. Както и много, много слухове, на които не искаме да вярваме….

Започвам да се съмнявам дълбоко и в професионалните, а не само в моралните достойнства на Мадам.

Сравнявала речите на Президента Радев и Путин по дължина. Ами, Мадам, ако за Вас съдържанието се измерва в дължината, по-добре да не си правя по-нататъшни изводи….Не можело това, не можело онова, не било редно, трябвало да бъде позитивно….Заработете си парите, не е професионално така!

Една реч трябва да отговаря на нуждите на народа. Да показва неговата болка, да показва и насоки. В държава, в която хора умират от глад, а корупция е думата, с която я свързват в цял свят, няма ли да Ви изглежда странно сладникаво-приповдигната реч за постигнати успехи, надграждане и върл оптимизъм. За справка вижте реакциите на хората на новогодишното послание на Премиера-Слънце. Или не е професионално да търсите истината, а само това, за което Ви плащат?!?

Един политик трябва първо и във всички случаи да мисли за народа си. За неговите мъки и радости, за нуждите му. И поръсването с рози на неприятно вонящото блато, в което сме в момента, нямаше да направи новогодишната нощ по-приятна за хората.

Президентът Радев каза истината, която хората искаха да чуят. Защото, Мадам, ако сте наистина професионалист, вървете в селата около Видинско и вижте „просперираща“ България, питайте някоя стара баба, която купува хляб на вересия какво мисли за надграждането на успехите на ГЕРБ и за гордостта, че сме „лидер на Западните Балкани”. След това, ако имате смелост, изчакайто отговора, но Ви гарантирам, че изобщо няма да Ви хареса.

Журналистите са петата власт, тези, които трябва да са посредник между властта и народа. А не ибрикчии, както би казал Вашия неосъществен работодател, който е решил да не се възползва от „услугите” Ви.

Критиките Ви към речта на Президента биха ме накарали да се замисля, ако по същият начин бяхте направили анализ на речите на Бившия Плевналиев. Известен сред народа и с други имена. С недопустими гафове и усърдно мазнене на човека, който го назначи за Президент. Но не, Вие, Мадам, сте вярна на конюнктурата.

Не съм на Вашето ниво, не съм журналист, може и да не съм и права дори, но Ви призовавам като българка – спазвайте някаква морална хигиена. Най-малкото, защото все пак сте част от този народ!

И ако имате съмнения дали Вие сте човекът, който да ни чете морал, си препрочитайте писмото от Почетния. То казва всичко!

Елена Гунчева