Майка: 3000 хора с увреждания са починали зимата, плакахаме за умрелите деца до умрелите родители

„Системата убива, системата е блокирала”, под този надслов ще протече поредният национален протест на майките на деца с увреждания след 120 дни палаткови лагери в страната.

Според Кристина Николаева, която е сред организаторите на протестите в цялата страна, има зародиш на реформа, но сякаш управляващите тупат топката. Майките настояват да бъде приет внесеният в парламента от омбудсмана закон за личната помощ.

Тя отбеляза, че с промените в закона за хората с увреждания все пак е залегнала идеята за индивидуална оценка на потребностите: „Все още не е направена група за изготвяне на методологията, но се надяваме индивидуалната оценка да се прави на базата на ICF – стандарт за оценка на функционалността на хората с увреждания, приет от преди около 10 годни от СЗО“.

В съобщението до медиите за протеста на 2 октомври се казва: „Тази зима отново ще умрат изоставени, отхвърлени, гладни и унизени хиляди“. Кристина Николаева припомни пред  „Дарик“ миналата зима: „Всички плакахме на новините за умрелите деца до умрелите си родители, излязоха новини за „Хризантема“, за това, което се случва с децата в центровете за настаняване от семеен тип, както и с възрастни с увреждания. Ние и възрастните наричаме деца, защото те и възрастни да станат, пак ще са си деца“.

Според нея до реална реформа няма да се стигне: „Дори и да се работи в момента с така написаните закони, реална реформа не може да се направи само в една област и само с един закон. Ако си говорим за реална реформа, би трябвало да започнем от промяна на медицинската експертиза, защото тя е заложена във всички закони.

Тя не е справедлива, защото не е справедливо спрямо процента ТЕЛК да определяш нуждите от подкрепа, защото не дават данни за функционалността, потребностите и реалните нужди на човека. От друга страна, зимата наближава. По неофициални данни 3000 хора с увреждания миналата година са починали през зимата заради увреждането и социалната политика, която се води към тази наша общност – глад, мизерия, студ, невъзможност да обслужиш нуждите си, които са предизвикани от увреждането“.

.

http://frognews.bg