Маймунясване

Нова истерия набира скорост сред медицинските спецове по света, а у нас също започна „подгряване“. Ковидът вече не е на мода, Путин с войната си набързо му тури кръст и отвя всякакви маски, ваксини и зелени сертификати. Затова пък заклетите ортодокси на правата линия за всевъзможни мерки и забрани нямат мира заради позаглъхналите им гласчета.

И изведнъж… „маймунска шарка“. Дори да се чувствате добре, тя иде. СЗО свикала извънредна среща „поради спешния характер на ситуацията“. Нещо повече – подготвя „нови указания“ за борба с разпространението на болестта поради опасения, че броят на случаите може да нарасне през летните месеци, гърмят „свободните демократични медии“. Следващата стъпка е да предложи обявяване на извънредна здравна ситуация от международно значение, т.е пандемия. Да ви звучи познато?

Отсега се знае, че маймунската шарка изисква изолация и хигиена. По темата вече се изказват познати лица и в нашите телевизии. Проф. Кантарджиев дори обяви, че инкубационният период на заразата е до две седмици, а срокът на карантината – 21 дни. Според доц. Мангъров да се заразим с маймунска шарка обаче е „като да ни се падне джакпот от тотото“ – има 90 случая в цяла Европа и рискът е минимален.

Още две новини силно озадачават. Първата: Русия започнала процедура за напускане на СЗО. Освен това местния клон на СЗО-то обмислял да вдигне байряците си от Москва. Само не разбрах Путин ли ги е изгонил или те сами са решили да си тръгнат. И току виж маймунската шарка вземе, че подмине Русия като стой, па гледай. В същото време „Индипендънт“ съобщи, че САЩ са поръчали „милиони ваксини“ срещу маймунска шарка. Байдън също се изказал, че „трябва да сме нащрек“.

Не знам дали войната в Украйна е на приключване или темата започна да се изчерпва, но явно нещо се пече, щом заиграят парите и ваксините, а с тях и локдауните. Очаквайте продължението наесен…

Валентин Георгиев

duma.bg